Μάχη με το χρόνο δίνει η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να συνάψει συμφωνία με τις Βρυξέλλες στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής αύριο Πέμπτη. Διαδοχικές συναντήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.Σε μαραθώνιες συνομιλίες με τους Προτεστάντες Ενωτικούς του DUP και τους σκληροπυρηνικούς brexiters του κόμματός του, ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρεί να προσεγγίσει τους αντιφρονούντες, ώστε να συνάψει, σήμερα, συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Από δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωσκεπτικιστικής Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Ομάδας -μέλη της οποίας είναι 50 συντηρητικοί βουλευτές που ουσιαστικά ανέτρεψαν την Τερέζα Μέι καταψηφίζοντας τρείς φορές τη δική της συμφωνία- εξάγεται το συμπέρασμα πως θα συνταχθούν με την κυβέρνηση και θα ψηφίσουν την όποια συμφωνία. Αντιθέτως, οι Βορειοϊρλανδοί είναι ακόμα πολύ φειδωλοί στις δηλώσεις τους, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη κενά ως προς το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας.

Παραχωρήσεις του Τζόνσον

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μπόρις Τζόνσον έχει κάνει σημαντικές παραχωρήσεις, μεταθέτοντας το τελωνιακό σύνορο στην θάλασσα της Ιρλανδίας. Κατ´ουσίαν ενδίδει στις απαιτήσεις του Δουβλίνου για ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία. Κατά πόσον θα το δεχθούν οι Ιρλανδοί Προτεστάντες παραμένει άγνωστο. Πάντως οι τόνοι από πλευράς τους έχουν πέσει σημαντικά.

Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες, που διεκόπησαν στις πρώτες ώρες της Τετάρτης συνεχίζονται πυρετωδώς προκειμένου να υπογραφεί το νομικό κείμενο της πολυπόθητης συμφωνίας. Ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να ενημερώσει τους πρέσβεις των 27 χωρών-μελών το μεσημέρι της Τετάρτης ενώ ο Μπόρις Τζόνσον θα ενημερώσει τους υπουργούς του αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών η επεξεργασία των προβλεπομένων από ενδεχόμενη συμφωνία θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, κάτι που θα θέσει επί τάπητος την επιπλέον χρονική παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης.

Σε περίπτωση που η συμφωνία λάβει την υπογραφή των 27 ηγετών, το τελευταίο εμπόδιο για την κυβέρνηση είναι η κρίσιμη ψήφος των βουλευτών στο κοινοβούλιο, το ερχόμενο Σάββατο.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ