Έχει κομβικό ρόλο στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά τώρα προσβάλλεται ο ίδιος από τον κορωνοϊό: σε καραντίνα τέθηκε από χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν.Οι πρώτες ενοχλήσεις ήταν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του κρυολογήματος, τα οποία ενισχύθηκαν προς το απόγευμα της Τετάρτης. Για προληπτικούς λόγους ο Γενς Σπαν αποφάσισε να κάνει αμέσως τεστ, το οποίο βγήκε θετικό. Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας τέθηκε σε καραντίνα στο σπίτι του, στο Βερολίνο. Σε μήνυμά του μέσω Twitter δηλώνει: «Βρίσκομαι στο σπίτι μου και ξεκουράζομαι, έχοντας συμπτώματα κρυολογήματος. Εύχομαι σε όλους όσοι είχαν επαφή μαζί μου να παραμείνουν υγιείς». Εκτιμάται ότι ο υπουργός Υγείας μπορεί να είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, χωρίς να το γνωρίζει.

Ο Γενς Σπαν είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ που εντοπίζεται θετικός. Ήδη έχουν ήδη ειδοποιηθεί περισσότερα από 100 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του τις τελευταίες ημέρες, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Ευχές για πλήρη και ταχεία ανάρρωση στέλνουν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και πολιτικοί από όλα τα κόμματα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV η Άνγκελα Μέρκελ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενς Σπαν, για να τον διαβεβαιώσει ότι έχει στη διάθεσή του όλον τον χρόνο που είναι απαραίτητος για να αναρρώσει και να ανακτήσει δυνάμεις.

Πιθανά νέα κρούσματα στο υπουργικό συμβούλιο;

Το πρωί της Τετάρτης, πριν βγει το αποτέλεσμα του τεστ, ο Γενς Σπαν συμμετείχε πάντως στο υπουργικό συμβούλιο. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν ανησυχία για πιθανά νέα κρούσματα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild όλοι οι υπουργοί θα υποβληθούν σε τεστ για προληπτικούς λόγους. Ήδη η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Φραντσίσκα Γκίφαϊ ανακοίνωσε ότι βγήκε αρνητικό το πρώτο τεστ που έκανε, αλλά θα ακολουθήσει και άλλο. Κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει πάντως ότι δεν θεωρείται απαραίτητη η καραντίνα μετά τη θετική διάγνωση του Γενς Σπαν, καθώς η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε γίνει σε ειδικά διαμορφωμένη μεγάλη αίθουσα της καγκελαρίας, ώστε να τηρούνται ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από τις προβλεπόμενες.

Σε τεστ κορωνοϊού υποβλήθηκαν ήδη και όλοι οι στενοί συνεργάτες του Γενς Σπαν, χωρίς μέχρι στιγμής να εντοπιστεί κάποιο κρούσμα. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, τους ζητήθηκε να εργάζονται από το σπίτι το επόμενο χρονικό διάστημα.

Έκρηξη κρουσμάτων στη Γερμανία

Έντονα αυξητικούς ρυθμούς εμφανίζει η εξάπλωση της πανδημίας στη Γερμανία. 11.287 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που καταγράφεται πενταψήφιο νούμερο. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ωστόσο έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού, τηρώντας σχολαστικά τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής», δηλώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Λόταρ Βίλερ. Το 40% της γερμανικής επικράτειας θεωρείται πλέον «ζώνη υψηλού κινδύνου». Ο επιδημιολόγος Βίλερ επισημαίνει ότι, σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, αυτή τη φορά τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στον στενό οικογενειακό ή φιλικό κύκλο.

Στο μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση εκδίδει νέα ταξιδιωτική οδηγία-προειδοποίηση, η οποία τίθεται σε ισχύ το Σάββατο και ορίζει ως προορισμούς «υψηλού κινδύνου» ολόκληρη την Πολωνία, την Ελβετία και την Ιρλανδία, σχεδόν ολόκληρη την Αυστρία και τη Μ.Βρετανία, καθώς και δημοφιλείς προορισμούς στην Ιταλία όπως η Ρώμη, η Τοσκάνη και η Σαρδηνία. Την ίδια στιγμή πάντως αίρεται η ταξιδιωτική οδηγία για τις Κανάριες Νήσους.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, N-TV, tagesschau.de)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ