Πολλές οικογένειες θυμάτων από την κατάρρευση της γέφυρας απείχαν από την επίσημη κεντρική κηδεία. Εκτός του θρήνου, υπάρχει αίσθημα οργής για μια τραγωδία που ίσως να μπορούσε να έχει αποφευχθεί.Η Ιταλία πενθεί σήμερα μετά την κατάρρευση της οδογέφυρας λίγο έξω από την Γένοβα την περασμένη Τρίτη. Στην κεντρική επικήδεια τελετή για τα θύματα, που στο μεταξύ έχουν αυξηθεί σε τουλάχιστον 41, έδωσαν το «παρών» ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Στην κηδεία στη Γένοβα υπήρχαν μόνο 18 φέρετρα, με τις οικογένειες των υπόλοιπων θυμάτων να απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Εκτός του θρήνου, διάχυτο είναι σήμερα και το αίσθημα του θυμού για την τραγωδία. Πολλές οικογένειες θυμάτων υπόλοιπες οικογένειες θυμάτων αποφάσισαν τελικά να οργανώσουν ιδιωτικές κηδείες, χωρίς επισήμους. Μερικοί από τους συγγενείς μάλιστα δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι «η κατάρρευση αυτή, ήταν μια κρατική δολοφονία».

«Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Το απαιτούν οι συγγενείς, όλοι οι πολίτες, αλλά και η εθνική μας συνείδηση», τονίζει ο πρόεδρος Ματταρέλλα. Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο επιμένει: «Θα καταγγείλουμε οπωσδήποτε τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται τους αυτοκινητόδρομους». Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μάλιστα χθες το βράδυ έκανε γνωστό ότι κινήθηκε και επίσημα η σχετική διαδικασία.

Ελλιπής συντήρηση της γέφυρας

Ο Ματτέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, ζήτησε από την εταιρεία του ομίλου Μπενετόν, που διαχειρίζεται ακόμη το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, να διαθέσει άμεσα 500 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες.

Σήμερα, όμως, είναι πρώτα από όλα ημέρα θλίψης και πόνου. Διότι όλοι ξέρουν ότι η κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι θα μπορούσε να είχε προληφθεί. Πιθανότατα, έσπασαν κάποιες ατσάλινες μπάρες, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αντικατασταθεί, γράφουν πολλοί σχολιαστές, αν όλα τα περασμένα χρόνια είχε γίνει σωστή συντήρηση.

Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι για την ανοικοδόμηση της γέφυρας που οδηγεί προς τη Γαλλία δεν θα μπορέσουν να γίνουν θαύματα. Θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ