Πορτραίτα επιτυχημένων Ελλήνων στη Γερμανία. Ανθρώπινες και επαγγελματικές ιστορίες. Ο Θωμάς Βαρακλιώτης, 16 φορές πρωταθλητής στο καράτε, έχει αναπτύξει ένα δικό του σύστημα αυτοάμυνας, το Self Protection System.Ο Θωμάς Βαρακλιώτης μιλάει με πάθος για τη δουλειά του και το σύστημα αυτοάμυνας Self Protection System το οποίο έχει αναπτύξει και το οποίο διδάσκει στη σχολή του στο Ντίσελντορφ αλλά και δυο φορές την εβδομάδα σε χώρους που νοικιάζει στην Κολωνία. «Έχω επιλέξει τα καλύτερα, το ζουμί από κάθε τεχνική των αμυντικών τεχνών. Δεν χρειάζεται να μαθαίνεις επί χρόνια τεχνικές, οι οποίες δεν θα σου φανούν χρήσιμες για να προστατευθείς στο δρόμο» λέει. Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν του αρέσει «να κοροϊδεύει τον κόσμο». Μαγικές και άμεσες λύσεις αυτοπροστασίας δεν υπάρχουν. Πρέπει πρώτα κάποιος να μάθει τα όριά του, να ελέγχει το φόβο και τις ανασφάλειές του αλλά και να σέβεται τον αντίπαλο. «Οι αμυντικές τέχνες δεν είναι εφέ και σόου» δηλώνει ο 59χρονος εκπαιδευτής.

Απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος, με δυο φορές την εβδομάδα προπόνηση, ώστε να είναι σε θέση κάποιος να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τον εαυτό του εάν δεχθεί επίθεση στο δρόμο.

Η «νύχτα» και τα εκρηκτικά

Όσο για το «δρόμο» και τη «νύχτα» τα γνωρίζει καλά από πρώτο χέρι, όπως γνωρίζει και την Εθνική Γερμανίας στο καράτε: «Στο Βόλο γεννήθηκα. Πήγα στο Α´ Λύκειο Αρρένων. Ήρθα για σπουδές στη Γυμναστική Ακαδημία στην Κολωνία. Ειδικότητα τζούντο. Μετά ήμουν στην Εθνική Ομάδα Καράτε της Γερμανίας. Στο σότοκαν καράτε. Κάνω 46 χρόνια τώρα καράτε. 16 φορές έχω βγει πρωταθλητής Γερμανίας. Πρώτος στην Ευρώπη και τρίτος στον κόσμο. Έχω βγάλει επίσης αθλητές, δέκα φορές πρωταθλητή Γερμανίας και πρώτο στην Ευρώπη. Εκπαιδεύω επίσης παιδάκια αλλά και μεγάλους. Συγχρόνως όμως παλαιότερα εργαζόμουν και στην Ασφάλεια Υψηλών Προσώπων ως προσωποφύλακας. Εκπαιδεύτηκα στη σχολή και στη συνέχεια έγινα εκπαιδευτής. Εκτός από την Εθνική Ομάδα ξέρω και την πραγματικότητα στο δρόμο».

Ο «δρόμος» είναι δύσκολος και επικίνδυνος. Στα είκοσι χρόνια που εργάστηκε στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας δέχθηκε δεκάδες επιθέσεις από μεθυσμένους, από νταήδες, από κάθε καρυδιάς καρύδι. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Γερμανία ήταν πολύ επικίνδυνη, λέει. Τα ιδιωτικά καζίνο βρίσκονταν σε άνθηση. Ο κόσμος είχε πολύ χρήμα και το χρήμα έρεε στο τζόγο. Σε άνθηση ήταν όμως και τα ελληνικά μαγαζιά, μπουζουκτσίδικα κτλ.

Ο Θωμάς Βαρακλιώτης εκπαιδεύθηκε ακόμη στα εκρηκτικά και τη φύλαξη αεροδρομίων. Μάλιστα, όπως ο ίδιος λέει, σε μια επίσκεψή του στην Αθήνα πριν από χρόνια, είχε προειδοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για ελλιπή μέτρα ασφάλειας όσον αφορά τη φύλαξη του υπουργείου. Κανείς δεν τον άσκουσε. Λίγο καιρό αργότερα κάποιος φύλακας άνοιξε έναν φάκελο με εκρηκτικά, ο οποίος προοριζόταν για τον υπουργό, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Η αδιαφορία του ελληνικού κράτους τον εξόργισε, «μια αδιαφορία που σκοτώνει» όπως λέει.

Σήμερα το ενδιαφέρον του Θωμά Βαρουκλιώτη επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και στα σχέδιά του να ιδρύσει μια μικρή ομοσπονδία που θα βασίζεται στην τεχνική που ανέπτυξε, στο σύστημα αυτοάμυνας Self Protection System.

Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ