Εκτεθειμένος φαίνεται στη βρετανική κοινή γνώμη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επειδή προσπάθησε να καλύψει τον σύμβουλό του Ντομινίκ Κάμινγκς, ο οποίος παραβίασε τους αυστηρούς κανόνες κατά την περίοδο της καραντίνας.Αντιμέτωπος με πολλά μέτωπα είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά την παρακινδυνευμένη απόφαση να καλύψει τον σύμβουλό του Ντομινίκ Κάμινγκς στις κατηγορίες που τον φέρουν να έχει παραβιάσει την καραντίνα.

Με βάση μαρτυρίες που έχουν στη διάθεσή τους οι εφημερίδες Guardian και Daily Mirror ο αρχισύμβουλος της Downing Street, εν μέσω αυστηρής καραντίνας ταξίδεψε οικογενειακώς 400 χλμ. με προορισμό το πατρικό του στη Βόρεια Αγγλία. Επιπλέον εθεάθη σε τουριστικό αξιοθέατο, όντας ο ίδιος και η σύζυγος του φορείς του κορωνοϊού.

Πρόκειται για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, που έχει διχάσει το κυβερνών κόμμα. Βουλευτές και πρώην υπουργοί προειδοποιούν τον πρωθυπουργό ότι η στήριξη του Κάμινγκς, μιας αμφιλεγόμενης και σκοτεινής προσωπικότητας, είναι η βόμβα που θα τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση και το κόμμα.

Ο Τζόνσον προσπαθεί να διασώσει το πολιτικό του κεφάλαιο

Η επιλογή του Τζόνσον θα γίνει μπούμεραγκ εναντίον του. Το θέμα δεν πρόκειται να ξεχαστεί εύκολα από τους πολίτες, που αντιλαμβάνονται ότι άλλο καθεστώς ισχύει γι´ αυτούς κι άλλο για τους παρεπιδημούντες στο πρωθυπουργικό γραφείο. Επιπλέον ο χειρισμός του σκανδάλου από τον πρωθυπουργό δείχνει την απόλυτη εξάρτησή του από τον σύμβουλο.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι για φανφάρες και δημόσιες σχέσεις, δεν είναι της λεπτομέρειας και του προγραμματισμού. Γι αυτά έχει τον Κάμινγκς, εμπνευστή σχεδίου αποδυνάμωσης των εστιών αντίστασης σε αυθαίρετες κυβερνητικές αποφάσεις. Όμως όλα έχουν ένα όριο. Οι πολίτες, κριτές των πεπραγμένων της βρετανικής κυβέρνησης, έχουν σοκαριστεί από το υπεροπτικό ύφος ενός πρωθυπουργού που προσπαθεί να περισώσει ότι έχει απομείνει από το πολιτικό του κεφάλαιο.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ