Ο Αντρέας Χόλσταϊν, δήμαρχος της μικρής πόλης Άλτενα στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, τραυματίστηκε σε δολοφονική επίθεση με μαχαίρι. Ο δράστης ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον δήμο.Ο Αντρέας Χόλσταϊν, δήμαρχος της μικρής πόλης Άλτενα στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, είχε τύχη. Οι ιδιοκτήτες ενός ταχυφαγείου, όπου δέχθηκε απρόκλητη επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Δευτέρας, έσπευσαν να απομακρύνουν τον δράστη, ακινητοποιώντας τον μέχρι να έρθει η αστυνομία. Ένα ασθενοφόρο μετέφερε τον δήμαρχο το νοσοκομείο και μετά τις πρώτες βοήθειες επέστρεψε στην οικογένειά του το βράδυ.

«Είστε ο δήμαρχος; Αφήνετε εμένα να πεθάνω από τη δίψα και φέρνετε 200 πρόσφυγες την Άλτενα;», είπε σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές ο 56χρονος δράστης πριν επιτεθεί στον Αντρέας Χόλσταϊν. Ο αρμόδιος εισαγγελέας Γκέρχαρντ Πάουλι κάνει λόγο για επίθεση με ξενοφοβικά κίνητρα. Δεν έχουν διαπιστωθεί επαφές του δράστη με τον ακροδεξιό χώρο. Ο ίδιος ζούσε μόνος υπό κακές συνθήκες στο σπίτι του, το οποίο επρόκειτο να βγει σε πλειστηριασμό, ενώ είχε διακοπεί και η παροχή νερού. Η κατηγορία, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο 56χρονος άνδρας, είναι η απόπειρα δολοφονίας.

«Φοβήθηκα για τη ζωή μου», ομολόγησε χθες ο άτυχος δήμαρχος. Όπως αποκάλυψε, μετά την επίθεση δέχθηκε μάλιστα e-mail από ορισμένα άτομα που επικροτούσαν την επίθεση εναντίον του.

Η πόλη είχε ανοίξει την πόρτα στους πρόσφυγες

Ο Αντρέας Χόλσταϊν έχει συμπληρώσει ήδη 18 χρόνια στον δημαρχιακό θώκο της Άλτενα, η οποία έγινε γνωστή τον Οκτώβριο του 2015. Στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης στη Γερμανία το δημοτικό συμβούλιο της μικρής πόλης αποφάσισε να δεχθεί 372 πρόσφυγες – 102 περισσότερους από ό,τι προέβλεπε η ποσόστωση κατανομής για τον συγκεκριμένο δήμο. Δεδομένου ότι η πόλη έβλεπε τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται, αποφάσισε να εκπονήσει ένα πρόγραμμα ενσωμάτωσης των νεοεισερχόμενων. Αντί να τους στεγάσει μαζικά σε καταλύματα, τους πρόσφερε στέγη σε διαμερίσματα που γειτόνευαν με ντόπιους. Σκοπός ήταν να εξελιχθούν γρήγορα από πρόσφυγες σε μέλη της τοπικής κοινωνίας. Για αυτήν την ιδέα η καγκελάριος Μέρκελ τίμησε την πόλη με το νέο Εθνικό Βραβείο Ενσωμάτωσης.

Η δολοφονική επίθεση κατά του δημάρχου της Άλτενα δεν ήταν η πρώτη του είδους στη Γερμανία. Ένα κραυγαλέο παράδειγμα είναι η επίθεση που είχε δεχθεί τον Οκτώβριο του 2015 η τότε υποψήφια δήμαρχος Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ και πάλι με μαχαίρι. Ο δράστης, ένας άνεργος βαφέας που είχε σχέσεις με τον ακροδεξιό χώρο και είχε τελέσει επανειλημμένα αξιόποινες πράξεις, προέβη στην ενέργειά του επειδή δεν συμφωνούσε με την προσφυγική πολιτική της μετέπειτα δημάρχου, η οποία ήταν προηγουμένως αρμόδια του δήμου Κολωνίας για την υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων. Ο δράστης, που καταδικάστηκε τελικά σε 14 χρόνια κάθειρξη, δήλωσε τότε ότι «δεν θέλει σε 20 χρόνια να ζει σε μια μουσουλμανική κοινωνία». Μετά από μερικές μέρες σε καταστολή, η Χενριέτε Ρέκερ ήταν σε θέση να ασκήσει το αξίωμα της δημάρχου με έναν μήνα καθυστέρηση.

«Όχι μόνο σε καιρό πολέμου, όχι μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα, αλλά ακόμη και στην τόσο καλά προστατευμένη Γερμανία η πολιτική μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου», επισήμανε το βράδυ της Δευτέρας ο γερμανός συγγραφέας Νάβιντ Κερμάνι κατά την παραλαβή του Κρατικού Βραβείου της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας – την ίδια ώρα ο Αντρέας Χόλσταϊν δεχόταν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο. Τόνισε ότι πρέπει να είναι κανείς ευγνώμων σε πολιτικούς όπως η Χενριέτε Ρέκερ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «που παρά τρίχα θα είχαν δολοφονηθεί και έχασαν την υγεία τους». Όπως είπε, «δεν είναι μικρό πράγμα, αλλά ηρωικό» το γεγονός ότι παρέμειναν στην πολιτική.

Επιθέσεις που άλλαξαν τα δεδομένα

Η επίθεση που άφησε παράλυτο τον πρώην υπουργό Οικονομικών τον Οκτώβριο του 1990 και η δολοφονική επίθεση με μαχαίρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή στον τότε υποψήφιο καγκελάριο του SPD Όσκαρ Λαφοντέν (αμφότερες από μεμονωμένους ψυχικά ασθενείς δράστες) οδήγησαν τις γερμανικές αρχές ασφαλείας να αναθεωρήσουν ορισμένα δεδομένα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 η μεγαλύτερη απειλή για τους πολιτικούς θεωρείτο η τρομοκρατία, ειδικά εκείνη της RAF. Από τότε στους κινδύνους συμπεριλήφθηκαν και ψυχικά ασθενείς δράστες.

Πλέον, το αργότερο μετά τις επιθέσεις εναντίον της Χενριέτε Ρέκερ και του Αντρέας Χόλσταϊν, τα δεδομένα αλλάζουν εκ νέου. Στον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχουν πολιτικά πρόσωπα εξαιτίας ψυχικά διαταραγμένων δραστών έχει προστεθεί και η απειλή που συνιστούν μεμονωμένοι δράστες που έχουν επηρεαστεί από την ακροδεξιά ιδεολογία.

Κόνσταντιν Κλάιν / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ