Τεράστιο σοκ έχει προκαλέσει στην Πολωνία η είδηση του θανάτου του δημάρχου του Γκντανσκ Πάβελ Αντάμοβιτς ο οποίος είχε δεχθεί την Κυριακή επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης.Τη Δευτέρα ο 53χρονος πολιτικός ο οποίος εκλεγόταν στον δημαρχιακό θώκο από το 1998 έχασε τη μάχη με το θάνατο, βυθίζοντας όλη τη χώρα σε θλίψη. Ο Πάβελ Αντάμοβιτς είχε δεχθεί επίθεση το βράδυ της Κυριακής κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης. Υπέκυψε τελικά λόγω εσωτερικής αιμορραγίας, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας Λούκας Σουμόβσκι. Οι επίμονες και πολύωρες προσπάθειες των γιατρών, όπως είπε, δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή. «Ο δήμαρχος μόλις πέθανε. Δεν καταφέρουμε να κερδίσουμε τη μάχη για τη ζωή του».

Το βράδυ της Δευτέρας η εισαγγελία διέταξε την προφυλάκιση του δράστη. Πρόκειται για έναν 27χρονο ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση πεντέμισι ετών για ένοπλες ληστείες τραπεζών -μάλιστα αποφυλακίστηκε πρόσφατα- και ο οποίος, σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης, αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Όπως φαίνεται σε βίντεο που μεταδόθηκε, αφού μαχαίρωσε τον δήμαρχο άρπαξε το μικρόφωνο φωνάζοντας ότι μπήκε στην φυλακή ενώ ήταν αθώος, κατηγορώντας γι΄ αυτό την προηγούμενη κεντρώα κυβέρνηση της Πλατφόρμας των Πολιτών.

Γι΄ αυτό και πολλοί αναλυτές συνδέουν την επίθεση στο δήμαρχο με το δηλητηριασμένο και νοσηρό πολιτικό κλίμα στη χώρα το οποίο πυροδοτεί η συνεχής κόντρα μεταξύ του κυβερνώντος εθνολαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη και της κεντρώας αντιπολίτευσης.

Λεχ Βαλέσα: Ένοχο το σύστημα

Όπως δήλωσε και ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα: «Οι αδύναμοι άνθρωποι δεν αντέχουν. Οι άρρωστοι άνθρωποι ξεπερνούν τα όρια και κάνουν τέτοια πράγματα. Την ευθύνη φέρει η πολιτική. Όλο αυτό το σύστημα είναι ένοχο γι΄ αυτό που συνέβη».

Ο Λεχ Βαλέσα ήταν μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων Πολωνών που κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας, του Γκντανσκ και άλλων πόλεων το βράδυ της Δευτέρας για να διαδηλώσουν κατά της πολιτικής βίας και του μίσους. Ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «Ήσουν πάντα όπου χρειαζόταν για να δείξεις το καλό και θαρραλέο πρόσωπο και να αγωνιστείς κατά του κακού. Δεν πρόκειται για κλισέ. Ήταν ο τρόπος που ζούσες τη ζωή σου. […] Αγαπητέ Πάβελ, σου υποσχόμαστε ότι για σένα και για όλους μας θα προστατεύσουμε το Γκντανσκ, την Πολωνία μας και την Ευρώπη μας έναντι του μίσους».

Συλλυπητήρια Σταϊνμάγερ

Τα συλλυπητήριά του στη σύζυγο του δημάρχου ο οποίος έχει δυο κόρες εξέφρασε ο γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάγερ. «Με βαθιά θλίψη ενημερώθηκα για το θάνατο του συζύγου σας Πάβελ Αντάμοβιτς, ο οποίος έπεσε θύμα μιας τόσο ανούσιας εγκληματικής πράξης», έγραψε ο σοσιαλδημοκράτης. Σύμφωνα με τον γερμανό πολιτικό, ο δήμαρχος του Γκντανσκ συμμετείχε ενεργά στο ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας που είχε οδηγήσει στην κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Πολωνία, ανοίγοντας το δρόμο για την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, kna, )

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ