Ανακούφιση και προσδοκία σε αγορές και Βρυξέλλες προκάλεσε η καταιγιστική νίκη του Μπόρις Τζόνσον και του κυβερνώντος κόμματος στις χθεσινές εκλογές.Η λίρα εκτινάχθηκε, τα επιτόκια δανεισμού μειώθηκαν δραματικά και το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με σημαντικά κέρδη. Είναι πλέον στο χέρι του κ. Τζόνσον να χειριστεί το θέμα του Brexit να ενώσει ένα βαθιά διχασμένο λαό και να τερματίσει την περίοδο λιτότητας που επέβαλαν προηγούμενες συντηρητικές κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα.

Οι βρετανοί ψηφοφόροι τερματίζουν την τρίχρονη περίοδο ανασφάλειας και καθυστερήσεων και δίνουν την ευκαιρία στον Μπόρις Τζόνσον να διαχειριστεί δίχως περισπάσεις τα σοβαρά ζητήματα που δημιούργησε το δημοψήφισμα του 2016. Επιβάλλεται να ενώσει την κοινωνία σε ένα κοινό στόχο που θα είναι η όσον το δυνατόν ανώδυνη έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαλλαγμένος από την σκληρή αντιευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματος του, τους φανατικούς της Ομάδος Ευρωπαϊκής Έρευνας (ERG) και το κόμμα του Φάρατζ στα δεξιά του που απέτυχε να εκπροσωπηθεί στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός καλείται να υπηρετήσει και το 48% των φιλοευρωπαίων ψηφοφόρων.

Η αναβαπτισμἐνη κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον

Παράλληλα, θα κληθεί να δώσει εξετάσεις στην επίλυση στρεβλώσεων στον δημόσιο τομέα που προκάλεσε η μακροχρόνια λιτότητα την οποία επέβαλαν οι κυβερνήσεις Κάμερον και Μέι από το 2010. Να δανειστεί, αν χρειαστεί για να επενδύσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας που έχουν πληγεί από τις συνεχείς περικοπές κρατικών κονδυλίων. Αυτά είναι τα ελάχιστα που καλείται να κάνει η αναβαπτισμἐνη κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στην κοινωνία.

Μετά την συντριβή που υπέστη το Εργατικό Κόμμα, ο μοναδικός υπεύθυνος γι αυτήν, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αντί να παραιτηθεί αμέσως, δηλώνει πως θα παραμείνει έως τις επόμενες εκλογές. Στόχος του δεν είναι η διάσωση του ιστορικού κόμματος αλλά η συνέχιση της ομηρείας του στα χέρια μιας αμετανόητης δράκας μαρξιστών.

Τα υπόλοιπα κόμματα, κυρίως το SNP της Σκωτίας, επιβάλλεται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, απαλλαγμένα από εθνικιστικές απειλές και συνθήματα. Μια σελίδα έκλεισε και η νέα που ανοίγει δίνει ευκαιρίες σε Λονδίνο και Βρυξέλλες να συγκλίνουν σε μια επωφελή συμφωνία συνεργασίας για το μέλλον.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ