Με ανακούφιση έγινε δεκτή στις Βρυξέλλες η έγκριση της νέας προέδρου της Κομισιόν. Ωστόσο η ισχνή πλειοψηφία που απέσπασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενδέχεται να της δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.Η χθεσινή έγκριση της νέας Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την ολομέλεια της Ευρωβουλής, προκάλεσε ανακούφιση στις Βρυξέλλες, γιατί ήταν γνωστή η αμφισβήτηση που υπήρχε κυρίως από την ευρωπαϊκή αριστερά εξαιτίας της διαδικασίας με την οποία επελέγη από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος εγκρίθηκε αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη και για την ίδια, ωστόσο η ισχνή πλειοψηφία των 9 μόλις ψήφων πάνω από το απαραίτητο όριο μπορεί να της δημιουργήσει στο μέλλον προβλήματα, εάν δεν τηρήσει τα όσα υποσχέθηκε στους ευρωβουλευτές.

Χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις σε μια σειρά από τομείς που αγγίζουν την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών, όπως το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την καθιέρωση ελάχιστου μισθού, τη στήριξη των ανέργων με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους ή ακόμη την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και την επίδειξη μεγαλύτερης αλληλεγγύης προς τις χώρες της πρώτης γραμμής στο προσφυγικό, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Απομένει φυσικά να αναλάβει και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Οι επόμενες κινήσεις

Η κ. φον ντερ Λάιεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα την προετοιμασία της νέας Επιτροπής. Μέσα στις επόμενες μέρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα τής προτείνουν υποψήφιους επίτροπους, τους οποίους είναι αποκλειστικά υπεύθυνη να εγκρίνει ή να απορρίψει. Η ίδια δεσμεύθηκε ότι στο νέο Κολλέγιο των επιτρόπων θα υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων τόσο σε αριθμό όσο και στην κατανομή των αρμοδιοτήτων, δηλαδή των χαρτοφυλακίων. Οι υποψήφιοι επίτροποι θα περάσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη διαδικασία της ακρόασης στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωβουλής, οι οποίες επίσης μπορούν να τους εγκρίνουν ή να ζητήσουν την απόρριψή τους.

Η νέα Επιτροπή για να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να εγκριθεί αυτή τη φορά συνολικά από την ολομέλεια της Ευρωβουλής περί τα μέσα του φθινοπώρου.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ