Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων σήμερα η δολοφονία του πολιτικού Λίμπκε από νεοναζί και η συγκλονιστική φωτογραφία του νεκρού νεαρού πατέρα με την κόρη του στο Ρίο Γκράντε. Συνεχίζονται τα σχόλια για τη νίκη Ιμάμογλου.Η νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη εξακολουθεί να τροφοδοτεί τα σχόλια του γερμανικού Τύπου. Σε άρθρο του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit ο πρώην αρχισυντάκτης της Cumhuriyet Τζαν Ντούνταρ, ο οποίος ζει εξόριστος στο Βερολίνο, εκτιμά ότι η μάχη στην Κων/πολη συνιστά ήττα για τον Ερντογάν, αλλά νίκη για την Τουρκία. Υπό τον τίτλο «Οι τελευταίες μέρες του σουλτανάτου» αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«[…] Με εντυπωσιακά δημοκρατικά αντανακλαστικά, εντυπωσιακά ακόμη και για τη Δύση που θεωρούσε ήδη την Τουρκία ‘Ερντογανιστάν’, οι πολίτες επεφύλασσαν σε εκείνον που θεωρούσε τον εαυτό του ανίκητο μια πικρή ήττα. Με την ψήφο τους υπέρ του Ιμάμογλου τάχθηκαν κατά του αυταρχικού ηγέτη και υπέρ της δημοκρατίας.

Το πολιτικό ταξίδι του Ερντογάν ξεκίνησε στην Κων/πολη και θα τελειώσει και εκεί. Υπάρχουν ήδη εικοτολογίες ότι ο Ιμάμογλου θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας».

Το δίδαγμα της δολοφονίας Λίμπκε

Το θέμα που συνεχίζει να κυριαρχεί στα σχόλια του γερμανικού Τύπου είναι η δολοφονία του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρα νεοναζί λόγω των θέσεών του για το προσφυγικό.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Τι μας διδάσκει η πολιτική αυτή δολοφονία; Ότι όσο γενναιόδωρο πρέπει να είναι ένας κράτος σε θέματα ελευθερίας, τόσο πιο αυστηρό πρέπει να είναι όσον αφορά την προστασία εκείνων που αγωνίζονται για το κοινωνικό σύνολο, συχνά μάλιστα ως εθελοντές. Όποιος καλείται να εξηγεί πολιτικές σε πολίτες, ακόμη και μέτρα που ενδεχομένως δεν αποφάσισε ο ίδιος, θα πρέπει τουλάχιστον να τυγχάνει προστασίας. Όλοι έχουν την ευθύνη να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος όπου ο καθένας μπορεί να ασκεί χωρίς φόβο δημόσια καθήκοντα. Όταν απειλούνται ακόμη και ερασιτέχνες διαιτητές, τότε ο αθλητισμός πνέει τα λοίσθια. Και όταν οι δήμαρχοι είναι πλέον δυσεύρετοι επειδή κινδυνεύει η ζωή τους από άλλους πολίτες, τότε κινδυνεύει η δημοκρατία».

Η φωτογραφία που συγκλονίζει

Η φωτογραφία του νεαρού πατέρα που πνίγηκε αγκαλιά με την κόρη του στην προσπάθειά τους να περάσουν τον ποταμό Ρίο Γκράντο στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ έχει προκαλέσει παγκόσμια θλίψη και οργή και συνεχίζει να απασχολεί τους σχολιαστές.

Η ολλανδική de Volkskrant επισημαίνει ότι τα αίτια της δυστυχίας και της φυγής δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα. «[…] Η φτώχεια και η βία στην κεντρική Αμερική είναι τόσο μεγάλη που κάθε μήνα πάνω από 100.000 άνθρωποι παίρνουν το ρίσκο να κινηθούν προς το Βορρά. Το ότι πολλοί παίρνουν μαζί τα παιδιά τους δεν είναι ένδειξη επιπολαιότητας, αλλά απόγνωσης. Όταν δεν βλέπεις μέλλον για τον εαυτό σου, πώς μπορείς να βλέπεις μέλλον για τα παιδιά σου;».

Για το ίδιο θέμα η ισπανική La Vangardia: «Ποιος ξέρει εάν μια εικόνα λέει περισσότερα από χίλιες λέξεις. Μερικές φορές οι λέξεις επουλώνουν πληγές, γιατρεύουν και εκφράζουν συμπόνια. Υπάρχουν όμως και φωτογραφίες που μιλούν στην καρδιά, οι οποίες έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τον κόσμο και να μείνουν για πάντα στο άλμπουμ των αναμνήσεών μας. […] Με αφορμή τις φωτογραφίες ,ο Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στα σύνορα, διαβεβαίωσε όμως ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ΄ ότι επί της προεδρίας του προκατόχου του Ομπάμα. Λες και όλα είναι θέμα σύγκρισης. Στην πραγματικότητα η σύγκριση αυτή αντικατοπτρίζει απλώς την αθλιότητα».

Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ