Οι εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ συνεχίζονται στην Ινδία παρά το ρεκόρ κρουσμάτων. Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πλέον, δεν φορούν μάσκες, δεν κρατούν τις αποστάσεις. Και ο πρωθυπουργός θέλει να σώσει την οικονομία.Μετά τις ΗΠΑ, η Ινδία είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν χάσει μέχρι τώρα 72.775 άνθρωποι τη ζωή τους. Κάθε ημέρα το ένα ρεκόρ σπάει το άλλο. Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχουν ξεκινήσει οι εξετάσεις εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Παρά τις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις των νέων, η κυβέρνηση ήταν ανένδοτη. Το δε Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε αίτημα για αναβολή της ημερομηνίας των εξετάσεων ή αλλαγή τρόπου μέσω του διαδικτύου. «Η ζωή συνεχίζεται, η αναβολή των εξετάσεων θα θέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευση μιας ολόκληρης χώρας» ήταν το επιμύθιο των δικαστών.

«Κρατήθηκαν οι αποστάσεις»

Έτσι την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν οι εισαγωγικές εξετάσεις στις τεχνικές σχολές και αυτήν την εβδομάδα στις ιατρικές. Στις τελευταίες συμμετέχουν πάνω από δύο εκατομμύρια νέοι. Στα εξεταστικά κέντρα μοιράζονται μάσκες και αντισηπτικά στους υποψήφιους και τους μετρούν τη θερμοκρασία. «Φοβόμουν πώς θα γίνονταν αυτές οι εξετάσεις» περιγράφει τα αισθήματά του ένας υποψήφιος. «Αναρωτιόμουν τι θα γίνει εάν κάποιος την ώρα των εξετάσεων βήξει ή φτερνιστεί. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έγινε. Κρατήθηκαν οι αποστάσεις, ανάμεσα στους υπολογιστές η απόσταση ήταν μεγάλη».

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν όταν ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε συνολικά το όριο των 3 εκατομμυρίων. Στο μεταξύ έχει ξεπεράσει τα 3,7 εκατομμύρια. Ο δε ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων άγγιξε τις 80.000. Η Ινδία έχει εξελιχθεί σε χώρα hotspot, όπου η πανδημία εξαπλώνεται με τον πιο γρήγορο ρυθμό παγκοσμίως. Στα κέντρα της πρωτεύουσας όπου γίνονται τεστ κορωνοϊού επικρατεί συνωστισμός. Οι Ινδοί ωστόσο, όπως λέει ο Σαούρα Βέρμα, ένας νεαρός δικηγόρος, δεν παίρνουν στα σοβαρά τον κίνδυνο.

Διάσωση της οικονομίας

«Οι αριθμοί συνεχώς μεγαλώνουν επειδή ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται πια για την πανδημία» λέει. «Οι περισσότεροι δεν παίρνουν πια μέτρα προστασίας που συστήνει η κυβέρνηση. Κυκλοφορούν όλοι χωρίς μάσκα στους δρόμους». Άλλοι πάλι ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση, που ήρε πολύ γρήγορα τα μέτρα lockdown για να σώσει την οικονομία. «Από την μια πλευρά προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά τα κρούσματα και τους θανάτους και από την άλλη χαλαρώνουν τα μέτρα για όλες τις δραστηριότητες» διαμαρτύρεται ο νεαρός δικηγόρος.«Αντιλαμβάνομαι ότι η οικονομία είναι σημαντική. Αλλά απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η ανθρώπινη υγεία. Εάν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, τα κρούσματα συνεχώς θα πολλαπλασιάζονται και θα γίνουμε όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ».

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Νερέντα Μόντι πιέζει εδώ και καιρό για επιστροφή της δημόσιας ζωής στην καθημερινότητα με τήρηση των μέτρων υγιεινής και φυσικής απόστασης. Στόχος του είναι να σώσει ό,τι σώζεται από την οικονομία. Λόγω της πανδημίας από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο η ύφεση έχει κάνει βουτιά γύρω στα 23,9% και κινείται σε ιστορικά χαμηλά.

Μπερντ Μους Μπορόφσκα / ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ