Στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου η δυναστεία Γκάντι κατεβάζει την Πριγιάνκα Γκάντι, νέο αίμα στο κόμμα ελπίζοντας να τις κερδίσει αυτήν τη φορά. Στην πραγματικότητα η ίδια όμως δεν ήθελε ποτέ να μπλέξει με την πολιτική.Όλα στρέφονται γύρω από αυτή την οικογένεια στην Ινδία, την οικογένεια Γκάντι ή καλύτερα τη δυναστεία Γκάντι, που συχνά συγκρίνεται με τη δυναστεία των Κένεντι. Στις βουλευτικές εκλογές του 2014 το κόμμα του Κογκρέσου, που ίδρυσε ο γενάρχης Νεχρού, αρχιτέκτονας της μεταπολεμικής Ινδίας, με συνεχιστή την Ίντιρα Γκάντι, υπέστη την πιο ταπεινωτική ήττα της ιστορίας του. Τώρα σε λίγους μήνες η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα, καλείται και πάλι στις κάλπες. Αυτήν τη φορά το κόμμα κατεβάζει ένα κρυφό όπλο, την Πριγιάνκα Γκάντι, εγγονή της Ίντιρα Γκάντι.

«Δεν είναι για μένα η πολιτική»

Όταν κινείται στο δρόμο, ο κόσμος αλαλάζει από ενθουσιασμό. Συνωστίζεται για να την ράνει με ροδοπέταλα. Και εκείνη, τυλιγμένη στο σάλι της, δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο από το να νεύει και να χαιρετά. Τον λόγο παίρνει σχεδόν πάντα η εκπρόσωπός της Σαμπάντ Ζαφέρ. «Κοιτάξτε πόση χαρά και συγκίνηση προκαλεί, όταν έρχεται σε επαφή με τον κόσμο. Τη θαυμάζουμε, την αγαπάμε. Συντελείται κάτι το πολύ θετικό στο κόμμα του Κογκρέσου. Αυτή τη φορά είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουμε». Λίγα λόγια, πολλές οι ελπίδες. Γιατί η Πριγιάνκα Γκάντι είναι το νέο αίμα σε ένα παλαιό παραδοσιακό κόμμα. Είναι σαν μια θεραπεία ανανέωσης την τελευταία στιγμή. Γιατί μετά από δεκαετίες στην εξουσία, μετά από λάθη, σκάνδαλα και κομπίνες, έγινε σαφές ότι ένα όνομα και μόνο δεν φτάνει για να κυβερνήσει σχεδόν μια μισή ήπειρο.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές ήταν μια πανωλεθρία για το κόμμα του Κογκρέσου που έγραψε ιστορία στη χώρα. Τώρα, στην πολιτική κονίστρα βγαίνει η τρίτη γενιά της δυναστείας. Μετά τον άχρωμο Ραούλ Γκάντι, που μόλις και μετά βίας κατάφερε να υποδηλώσει την παρουσία του στις προηγούμενες εκλογές, σε αυτές κατεβαίνει η αδελφή του, η 47χρονη Πριγιάνκα, νοικοκυρά και μητέρα, που όμως από την εφηβεία της σύρθηκε στην πολιτική χωρίς η ίδια να το θέλει. «Όλοι έλεγαν ότι γεννήθηκα για την πολιτική και ότι μοιάζω με τη γιαγιά μου, την Ίντιρα Γκάντι», λέει. «Μεγάλωσα κοντά σε μια πολύ ισχυρή γιαγιά, κι αυτό με επηρέασε και με αναστάτωσε, μέχρις ότου μου έγινε σαφές, ότι η Πριγιάνκα είναι αλλιώς και ότι η πολιτική δεν είναι για μένα».

Δύσκολη εφηβεία

Όπως ακριβώς και στους Κένεντι οι μεγάλες δυναστείες τρώνε τα παιδιά τους. Όταν η Πριγιάνκα ήταν 8 χρονών ο θείος της Σανγιάι σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα, στα 12 της δολοφονήθηκε η γιαγιά της Ίντιρα από τους σωματοφύλακες της, στα 19 της ο πατέρα της Ρατζίβ σε βομβιστική επίθεση. Δεν ήταν απορίας άξιο λοιπόν που η Πριγιάνκα επέλεξε για σπουδές τη ψυχολογία και τη βουδιστική θρησκεία και εξαφανίστηκε από προσώπου γης.

Οι συντηρητικοί ινδουιστές γύρω από τον πρωθυπουργό Νερέντρα Μόντι και οι σύμμαχοί τους έχουν αρχίσει να ανησυχούν. 5 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν και κυρίως να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Όχι πως το κόμμα του Κογκρέσου και η νεότευκτη στην πολιτική Πριγιάνκα διαθέτει λύση. Αλλά μόνο και μόνο το όνομα Γκάντι αναπτερώνει ελπίδες. Για πόσο ακόμη; Κανείς δεν ξέρει.Το πρόβλημα είναι ότι ο σύζυγός της Ρόμπερτ έχει προβλήματα με τις φορολογικές αρχές, η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνες. Για να του συμπαρασταθεί έπρεπε να διακόψει την προεκλογική εκστρατεία. Δεν αποκλείεται η πολιτική της καριέρα να σταματήσει απρόοπτα. Μια καριέρα που ποτέ της δεν επεδίωξε – και δεν ήθελε.

Γκερντ Βολφ/NDR

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ