Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και η εξέταση της πρόσφατης κλιμάκωσης των εντάσεων στο Ιράκ, είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και η εξέταση της πρόσφατης κλιμάκωσης των εντάσεων στο Ιράκ, είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Σε σχέση με τη Λιβύη, άμεση προτεραιότητα των Ευρωπαίων είναι η αποφυγή της ανάμιξης εξωτερικών παραγόντων και κυρίως της Τουρκίας. Άλλωστε οι υπουργοί εξωτερικών των τεσσάρων μεγάλων χωρών της ΕΕ, που συναντήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας στις Βρυξέλλες είχαν ζητήσει από την Άγκυρα να αποφύγει οποιαδήποτε στρατιωτική ανάμιξη.

Μέσα στη βδομάδα μεσολάβησε η συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τον πρωθυπουργό της εθνικής συμφωνίας της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράζ, ενώ αύριο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα επισκεφθεί την Τουρκία και την Αίγυπτο. Στόχος όλων αυτών των διπλωματικών ενεργειών είναι να συμφωνηθεί εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Επαφές του Νίκου Δένδια

Στη σημερινή συνάντηση οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη από τον Ειδικό Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ. Στη συνέχεια η υπουργοί θα έχουν ανταλλαγή απόψεων για τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ, ενώ θα ενημερωθούν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ. Στόχος είναι η αναζήτηση τρόπων μείωσης της έντασης στην περιοχή τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβούλιο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συναντηθεί διμερώς με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τον ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ