Αποτροπιασμό προκαλεί στη γαλλική κοινή γνώμη η δολοφονία εκπαιδευτικού, ο οποίος είχε δείξει στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση.Πάγωσε το αίμα των Γάλλων την Παρασκευή, όταν συνειδητοποίησαν ότι ο κύκλος της βίας πέρασε σε ένα φρικιαστικό νέο επίπεδο. Ένας 47χρονος καθηγητής γυμνασίου αποκεφαλίσθηκε στο δρόμο, γιατί στο πλαίσιο της διδασκαλίας του για την Αγωγή του Πολίτη, την Ηθική και την Ιστορία, που ήταν υπεύθυνος, έδειξε στην τάξη σκίτσα του Μωάμεθ. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δράστης ήταν ένας 18χρονος Τσετσένος, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, μετά από καταδίωξη.

«Σκοτώθηκε γιατί δίδασκε την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του να πιστεύεις ή να μην πιστεύεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Χωρίς περιστροφές μίλησε για μία «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση», για μία «επίθεση κατά των αξιών της Δημοκρατίας».

Το τραγικό γεγονός έφερε στο φως και τον πολύ ανησυχητικό πλέον παρεμβατικό ρόλο των γονέων, κυρίως μουσουλμάνων, στο εκπαιδευτικό σύστημα, που με τα χρόνια έχει αποκτήσει επιπλέον ένταση μέσω των κοινωνικών μέσων. Και αυτή τη φορά ο πατέρας μίας μαθήτριας μετέφερε με βίντεο τα λεγόμενα της κόρης που παρακολούθησε το συγκεκριμένο μάθημα, παρ’ ότι ο καθηγητής είχε προειδοποιήσει τους μουσουλμάνους μαθητές να αποχωρήσουν, εάν ήθελαν. Ο πατέρας ζητούσε με το βίντεο την απόλυση του καθηγητή. Και αυτό σε μία εποχή όπου συνεχίζεται στο Παρίσι η δίκη για τις δολοφονίες στο Σαρλί Εμπντό.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ