Στα ύψη εκτοξεύονται τοι τιμές της βενζίνης και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στην Ισπανία. Επιδοτήσεις και αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική υπόσχεται η κυβέρνηση Σάντσεθ.Ουρές αυτοκινήτων σχηματίζονται ακόμη και το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από εκπτωτικό βενζινάδικο που συνεργάζεται με μία μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ στην πόλη Χετάφε, νότια της Μαδρίτης. Όταν λέμε “εκπτωτικό” βενζινάδικο, εννοούμε ότι η αμόλυβδη βενζίνη για τους οδηγούς με “κάρτα μέλους” στοιχίζει 1,65 ευρώ το λίτρο, ενώ για όσους δεν είναι μέλη το κόστος ανεβαίνει στα 1,78 ευρώ το λίτρο, αλλά και πάλι πρόκειται για μία πιο οικονομική λύση σε σύγκριση με άλλα βενζινάδικα, όπου η τιμή της αμόλυβδης και του ντίζελ πλησιάζει ή και ξεπερνά τα δύο ευρώ.

“Κάθε Σάββατο γεμίζω το ρεζερβουάρ σε αυτό το βενζινάδικο, αλλά πρώτη φορά περιμένω στην ουρά” λέει ο 45χρονος Λουίζ Μαρτίνες, που έχει έρθει από τη Μαδρίτη μόνο και μόνο για να βάλει βενζίνη. Φαίνεται ότι συμφέρει, γιατί, όπως έχει υπολογίσει ένας άλλος οδηγός από τη Μαδρίτη, ο 29χρονος Γιόνι Γκαγιάρντο, “γλυτώνεις τουλάχιστον 15 με 20 ευρώ, οπότε αξίζει να περιμένεις στην ουρά”.

“Η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο”

Στην Ισπανία, μέσα σε λίγες μέρες, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον είκοσι λεπτά και του ντίζελ κατά 26 λεπτά. Τα εκπτωτικά βενζινάδικα συνήθως ανήκουν σε μικρότερες επιχειρήσεις και προσφέρουν μία λύση, έστω και προσωρινή. Στην ουρά, στο βενζινάδικο της Χετάφε, περιμένει και η Ζοριάνα, γιατρός από την Ουκρανία που ζει στην Ισπανία εδώ και πολλά χρόνια. “Η βενζίνη είναι καλή, αλλά και πιο φθηνή εδώ”, λέει, “αξίζει τον κόπο να περιμένεις λίγο. Τι να κάνουμε, η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο”.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ υποστηρίζει ότι η Ισπανία είναι από τις χώρες που επηρεάζονται λιγότερο από τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει ήδη εκτοξευθεί στο 7,6%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από το 1986. Μάλιστα η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα ABC υποστηρίζει ότι το “καλάθι του νοικοκυριού” έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, κάτι που ασφαλώς δεν οφείλεται μόνο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, που δημοσίευσε την Παρασκευή η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 80% και της βενζίνης κατά 25%. Οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί κατά 21%, κάτι που ασφαλώς θα επηρεάσει την τουριστική σεζόν, ενώ ακόμη και στο …ελαιόλαδο, αν μη τι άλλο προϊόν σε αφθονία στην Ισπανία, καταγράφεται αύξηση κατά 30%.

Επιδοτήσεις υπόσχεται η κυβέρνηση Σάντσεθ

Τελικά η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να παρέμβει. Υπόσχεται τώρα κρατικές επιδοτήσεις για τους κλάδους που πλήττονται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Επιπλέον, ο ισπανός πρωθυπουργός αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για την εισαγωγή σιτηρών, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι θα επιταχύνει τα μέτρα για τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού κλάδου.

Γιάννης Παπαδημητρίου (AP)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ