Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις παλαιστινιακές επιθέσεις εμφανίζεται η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου χαλαρώνοντας τις προϋποθέσεις για οπλοκατοχή. Στην περιοχή αύριο ο Άντονι Μπλίνκεν.Μετά από δύο παλαιστινιακές τρομοκρατικές επιθέσεις την Παρασκευή το βράδυ και το πρωί του Σαββάτου με επτά νεκρούς και πολυάριθμους τραυματίες το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας σε έκτακτη σύσκεψή του αποφάσισε σειρά μέτρων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι «οικογένειες τρομοκρατών, οι οποίες στηρίζουν την τρομοκρατία» δεν θα έχουν πια πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ξεκινά συζήτηση για νομοσχέδιο, με το οποίο θα αφαιρούνται ισραηλινές ταυτότητες από συγγενείς τρομοκρατών.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για «ισχυρή» και «άμεση» απάντηση στις επιθέσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ: «Θα χτυπήσουμε όποιους προσπαθούν να μας βλάψουν. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε εκτεταμένες συλλήψεις όσων υποστηρίζουν, βοηθούν και υποκινούν την τρομοκρατία. Θα σφραγίσουμε και θα κατεδαφίσουμε τα σπίτια των τρομοκρατών με ταχείες διαδικασίες, προκειμένου εκείνοι που στηρίζουν την τρομοκρατία να καταβάλουν επιπλέον τίμημα. Παράλληλα δρομολογούμε την επίσπευση αδειοδότησης οπλοκατοχής σε εξουσιοδοτημένους πολίτες. Όπως έχουμε διαπιστώσει συχνά στο παρελθόν το μέτρο αυτό σώζει ζωές».

Mπεν Γκβιρ: «Θέλω όπλα στο δρόμο»

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ έχει σαφή θέση στο ζήτημα της οπλοκατοχής ελαφρών όπλων, η οποία εγκρίθηκε από το συμβούλιο υπουργών: «Υπάρχει το ζήτημα των όπλων. Θέλω όπλα στο δρόμο. Θέλω οι Ισραηλινοί πολίτες να μπορούν να αμύνονται. Το είδαμε και στην τελευταία επίθεση. Αν οι άνθρωποι είχαν όπλα θα ήταν σε θέση να προστατεύσουν τους εαυτούς τους».

Μια μέρα πριν από την επίθεση μπροστά από τη συναγωγή, εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν στα βόρεια της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νεκρών σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Δυτική Όχθη του Ιορδάνη από το τέλος της Δεύτερης Ιντιφάντα, η οποία διήρκεσε από το 2000 έως το 2005. Προφανώς με αυτό το υπόβαθρο η Παλαιστινιακή Αρχή απέδωσε στο Ισραήλ την ευθύνη για την αναζωπύρωση της βίας. Σε ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι το Ισραήλ «φέρει την πλήρη ευθύνη για την επικίνδυνη κλιμάκωση».

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πραγματοποιείται αύριο διήμερη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπίνκεν στην περιοχή. Στις προγραμματισμένες του επαφές σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα καταβάλει προσπάθειες αποκλιμάκωσης της νέας κρίσης.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (afp, Reuters)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ