Με στρατιωτικές τιμές και ενθουσιασμό η υποδοχή του βρετανικού βασιλικού ζεύγους στην Πύλη του Βρανδεμβούργου σε μια σπάνια στιγμή. Αύριο η ομιλία του Καρόλου στη γερμανική βουλή.Σε πυρετώδεις ρυθμούς, με τουλάχιστον 2000 αστυνομικούς από όλη τη Γερμανία επί ποδός, κινείται σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες η γερμανική πρωτεύουσα για την πολυαναμενόμενη υποδοχή του νέου Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Καρόλου με τη σύζυγό του Καμίλα, στο πρώτο τους επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό.

Αρχικά επρόκειτο να επισκεφθούν το Παρίσι. Η επίσκεψη αυτή όμως τελικά ακυρώθηκε εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στη Γαλλία. Υψηλών συμβολισμών όμως είναι και η πρώτη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στο Βερολίνο, με τους δεσμούς της βρετανικής βασιλικής οικογένειας να είναι διαχρονικά πολύ στενοί με τη Γερμανία.

Το είχε αποδείξει άλλωστε και η Βασίλισσα Ελισάβετ με τις πολλές επισκέψεις της στην αγαπημένη της Γερμανία, συμβάλλοντας στη σύσφιξη των γερμανοβρετανικών σχέσεων σε κρίσιμες εποχές: από τη μεταπολεμική, χωρισμένη Γερμανία του Ψυχρού Πολέμου μέχρι τη Γερμανία της Επανένωσης μετά την Πτώση του Τείχους.

Πλούσιο πρόγραμμα σε Βερολίνο, Βρανδεμβούργο και Αμβούργο

Το πρόγραμμα του βασιλικού ζεύγους στο Βερολίνο είναι πυκνό. Ιστορικής σημασίας θεωρείται καταρχάς η υποδοχή τους με στρατιωτικές τιμές στην Πύλη του Βρανδεμβούργου νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, κάτι που σπανίζει στα γερμανικά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που Γερμανός πρόεδρος υποδέχεται ξένο αρχηγό κράτους στην Πύλη του Βρανδεμβούργου -κοντά στην οποία βρίσκεται και η βρετανική πρεσβεία- και όχι στο προεδρικό μέγαρο Bellevue.

Θα ακολουθήσει ωστόσο μετάβαση στο γερμανικό προεδρικό μέγαρο για μια συζήτηση με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και υψηλούς προσκεκλημένους, με βασικά θέματα τη βιωσιμότητα, την κλιματική αλλαγή και την αειφορία -πεδία στα οποία επικεντρώνει τα ενδιαφέροντά του ο Βασιλιάς Κάρολος εδώ και χρόνια. Η σημερινή ημέρα θα κλείσει με επίσημο δείπνο επίσης στο μέγαρο Bellevue. Το βασιλικό ζεύγος διανυκτερεύει στο πολυτελέστατο και επίσης ιστορικό ξενοδοχείο του Βερολίνου, Αdlon, για το οποίο έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία και η μητέρα του Ελισάβετ.

Και η αυριανή μέρα, Πέμπτη, αναμένεται να έχει έντονους συμβολισμούς. Μετά από μια σύντομη συνάντηση στην καγκελαρία με τον Όλαφ Σολτς, πολυαναμενόνενη είναι η ομιλία του Καρόλου στο γερμανικό κοινοβούλιο. Σημειωτέον ότι κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει σε καμία από τις πέντε επίσημες επισκέψεις της Βασίλισσας Ελισάβετ στη γερμανική πρωτεύουσα.

Το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη σε κέντρο υποδοχής που φιλοξενεί Ουκρανούς πρόσφυγες στο πρώην αεροδρόμο της γερμανικής πρωτεύουσας Τέγκελ καθώς επίσης και επίσκεψη σε γερμανοβρετανική στρατιωτική βάση στο Βρανδεμβούργο.

Ο Κάρολος αναμένεται να επισκεφθεί κι ένα οικολογικό χωριό στο Βρανδεμβούργο, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώνεται την Παρασκευή στο Αμβούργο, όπου το βασιλικό ζεύγος θα μεταβεί σιδηροδρομικώς συνοδευόμενο από τον Γερμανό καγκελάριο. Εκεί αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής και σε μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ