Oι διαπραγματεύσεις κράτησαν μήνες. Το αποτέλεσμα: Το Κατάρ θα προμηθεύει τη Γερμανία από το 2026 και για 15 χρόνια με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Στόχος η απεξάρτηση από τη Ρωσία.Tα καλά νέα για τη Γερμανία έρχονται από το Κατάρ και ο λόγος δεν είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.Οι δύο χώρες και συγκεκριμένα οι υπ. Οικονονομίας τους, Ρόμπερτ Χάμπεκ και Σάαντ Σαριντά Αλ Κααμπί, προχώρησαν σε μια ιστορική συμφωνία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ στη Γερμανία, αρχής γενομένης από το 2026 και για 15 χρόνια.

Συγκεκριμένα η αμερικανικών συμφερόντων ενεργειακή εταιρεία ConocoPhilips και η QatarEnergy αναμένεται να προμηθεύουν μελλοντικά τη Γερμανία με 2 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως. Όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της CononcoPhilips, Ράιαν Λανς, το φυσικό αέριο από το Κατάρ αναμένεται να πωληθεί σε περισσότερους αγοραστές από τη Γερμανία. «Έχουμε καλές σχέσεις με γερμανικές εταιρείες και με τη γερμανική κυβέρνηση» δήλωσε από την πλευρά του ο υπ. Ενέργειας του Κατάρ Αλ Κααμπί.

Ικανοποίηση στη γερμανική κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φυσικό αέριο που προορίζεται για τη Γερμανία θα προέλθει από δύο κοιτάσματα, τα North Field East και North Field South στα ανοιχτά των ακτών του Κατάρ στον Περσικό Κόλπο. Aν και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της σύμβασης, ωστόσο ο Ρόμπερτ Χάμπεκ φαίνεται ικανοποιημένος, δεδομένου ότι εδώ και μήνες διαπραγματευόταν τους όρους της συμφωνίας με το Κατάρ από κοινού με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«15 χρόνια είναι τέλεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπ. Ενέργειας, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε ει δυνατόν ακόμη και μια συμφωνία για προμήθειες LNGσε βάθος 45 χρόνων.

Άλλωστε σύμφωνα με τους γερμανικούς στόχους το αργότερο το 2040 η Γερμανία θα πρέπει να έχει μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου καθιστώντας κυρίαρχες εναλλακτικές, πράσινες μορφές ενέργειας. Η γερμανική κυβέρνηση πάντως φαίνεται να θεωρεί τη συμφωνία με την Ντόχα επιτυχία με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η σημασία του Κατάρ για τις παγκόσμιες ροές LNG

Το Κατάρ διαθέτει μετά τη Ρωσία και το Ιράν τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς παγκοσμίως, με κυριότερες αγορές απορρόφησης του καταριανού φυσικού αερίου την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Κομβικής σημασίας θεωρείται επίσης η συμφωνία Ντόχας-Πεκίνου για προμήθειες LNG από την Qatar Energy στην Κίνα σε βάθος 27 χρόνων. Από την άλλη πλευρά, προς το παρόν ο βασικός προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου για την ΕΕ είναι οι ΗΠΑ.

Κλείνοντας, πρόσφατα στο Κατάρ βρέθηκε και η υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ με αφορμή το Μουντιάλ. Στο περιθώριο όμως της επίσκεψής της είχε επίσης επαφές με κυβερνητικούς φορείς για ζητήματα ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Κατάρ είχε επίσης επισκεφθεί για ενεργειακά ζητήματα ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ ήδη τον Μάρτιο του 2022. Τον Σεπτέμβριο στο Κατάρ βρέθηκε επίσης και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ