Η νέα προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων παλαιστινιακών οργανώσεων απέδωσε τελικά καρπούς. Έπειτα από αιγυπτιακή διαμεσολάβηση Φατάχ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία συμφιλίωσης.Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας των δύο παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Φατάχ θα αναλάβει την 1η Δεκεμβρίου την πλήρη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας. Ήδη μέχρι το Νοέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αποκτήσει τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων προς Ισραήλ και Αίγυπτο, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις στο dpa.

Άλλες πηγές επιβεβαιώνουν την πληροφορία και προθέτουν ότι βάσει της συμφωνίας αναμένεται να τοποθετηθούν περίπου 3.000 αστυνομικοί της Παλαιστινιακής Αρχής στα σύνορα προς Ισραήλ και Αίγυπτο. Η Παλαιστινιακή Αρχή εξουσιοδοτείται «να αναλάβει πλήρεις ευθύνες στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας», όπως αναφέρουν.

Το πρωί της Πέμπτης ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ανακοίνωσε ότι Φατάχ και Χαμάς κατέληξαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα σε συμφωνία συμφιλίωσης. Προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Πέμπτης συνέντευξη τύπου, όπου επρόκειτο να ανακοινωθούν λεπτομέρειες της συμφωνίας, αναβλήθηκε τελικά για το απόγευμα.

Ο Μ. Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων οργανώσεων. Σε δηλώσεις του προς το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου κατέληξαν σε «οριστική συμφωνία» για τη διευθέτηση της πολυετούς διαμάχης. Ο ίδιος, έχοντας διαβάσει προηγουμένως το κείμενο της συμφωνίας, προέτρεψε την αντιπροσωπεία της Φατάχ στο Κάιρο να υπογράψει τη συμφωνία. Ο Αμπάς αναμένεται μάλιστα να μεταβεί «μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα» στη Γάζα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας αλ-Αγά. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του παλαιστίνιου προέδρου στη Γάζα από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς που ελέγχει τη Δυτική Όχθη και της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς που διοικεί τη Γάζα ύστερα από τον αιματηρό εμφύλιο του 2007 ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη στο Κάιρο κεκλεισμένων των θυρών. Βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων ήταν να περάσει ο έλεγχος της Γάζας από τα χέρια της Χαμάς σε εκείνα της παλαιστινιακής κυβέρνησης του προέδρου Αμπάς. Ζητούμενο επίσης η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας για τα παλαιστινιακά εδάφη καθώς και η διενέργεια εκλογών. Ιδιαίτερα διαφιλονικούμενο είναι το ζήτημα που αφορά το μέλλον του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, τον οποίο στελεχώνουν περισσότεροι από 25.000 μαχητές.

dpa, afpd, Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ