Κατά μια μονάδα προηγείται το SPD των χριστιανικών κομμάτων. Απώλειες της τάξεως του 7% για CDU/CSU. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι ανοιχτοί σε συνεργασίες.Σύμφωνα με τα προγνωστικά του πρώτου και δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD και ZDF (τελευταία ενημέρωση στις 21.00 ώρα Γερμανίας) τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών κυμαίνονται στο 25,7%-25,8% (20,5% στις εκλογές του 2017), των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU στο 24,4%-24,5% (32,9%), των Πρασίνων στο 14,3%-14,6% (8,9%), των Φιλελευθέρων στο 11.6%-11,7% (10,7%), του ακροδεξιού AfD στο 10,3%-10,8% (12,6%) και του κόμματος Η Αριστερά στο 5% (9,2%), δηλαδή στα όρια εισόδου στη βουλή. Όμως, και σε περίπτωση που Η Αριστερά δεν ξεπεράσει το όριο του 5%, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα εκπροσωπείται στη βουλή. Μια από τις προϋποθέσεις για την είσοδο ενός κόμματος στη Κοινοβούλιο είναι η απευθείας εκλογή τριών βουλευτών ενός κόμματος. Τουλάχιστον τρεις εκλογικές περιφέρειες στο Βερολίνο θεωρούνται προπύργια της Αριστεράς.

Σολτς και Λάσετ θέλουν να κυβερνήσουν

Σε πρώτες τους δηλώσεις τόσο ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς όσο και των χριστιανικών κομμάτων Άρμιν Λάσετ εξέφρασαν την πρόθεση να διεκδικήσουν το αξίωμα του καγκελαρίου και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Τα κόμματα που προσφέρονται για μια κυβερνητική συνεργασία είναι οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. Το χαμηλό ποσοστό του κόμματος Η Αριστερά αποκλείει μια κυβερνητική πλειοψηφία με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.

Για «μεγάλη επιτυχία» έκανε λόγο το βράδυ ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς. Το αποτέλεσμα συνιστά για τους Σοσιαλδημοκράτες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανέφερε, για να προσθέσει ότι οι πολίτες θέλουν την αλλαγή και τον Όλαφ Σολτς ως καγκελάριο. Για μια ακόμη φορά τόνισε ότι θα επιδιώξει κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους.

Αν και δεν είναι ικανοποιημένος με το εκλογικό αποτέλεσμα των χριστιανικών κομμάτων ο Άρμιν Λάσετ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του. Απευθυνόμενος έμμεσα στους Πράσινους τόνισε ότι πρωταρχική σημασία αυτής της κυβέρνησης θα είναι η προστασία του κλίματος. Ο άλλος εταίρος στον οποίο σκοπεύει να απευθυνθεί τις επόμενες ημέρες είναι οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Φιλελεύθεροι και Πράσινοι δεν δεσμεύονται

Ο πρόεδρος αυτού του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα περισσότερα κοινά σημεία οι Φιλελεύθεροι τα έχουν με το CDU και το CSU. Παράλληλα δήλωσε όμως ότι είναι ανοιχτός και για συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες. Στόχος του είναι μια «κυβέρνηση του Kέντρου».

Ικανοποιημένοι για τη αύξηση της εκλογικής τους δύναμης είναι οι Πράσινοι. Πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα σε εθνικές εκλογές, τονίζουν στελέχη του σε δημόσιες δηλώσεις. Η Γερμανία έχει ανάγκη από μια «κυβέρνηση (για την προστασία) του κλίματος» τόνισε η υποψήφια καγκελάριος Ανναλένα Μπερμποκ. Ο δε συμπρόεδρος του κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, διαβεβαίωσε ότι οι Πράσινοι θέλουν να κυβερνήσουν και ότι υπάρχει «μια καλή ευκαιρία» να συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση από θέση ισχύος. Όπως και οι Φιλελεύθεροι, άφησαν ανοιχτό αν θα κυβερνήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες ή με τα χριστιανικά κόμματα.

Απογοήτευση επικρατεί στους κόλπους του κόμματος Η Αριστερά για τις εκλογικές απώλειες. Σύμφωνα με τη συμπρόεδρο του κόμματος Die Linke, Σουζάνε Χένιχ-Βέλζο, αιτία για τη συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του κόμματος ήταν η πόλωση στον προεκλογικό αγώνα ανάμεσα σε Όλαφ Σολτς και Άρμιν Λάσετ. Τόσο η κ. Χένιχ-Βέλζο όσο και άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος επεσήμαναν την αναγκαιότητα της επανεξέτασης των θέσεων του Die Linke.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ