Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο σε απόκεντρη συνοικία της Ρώμης. Είναι η δεύτερη επίσκεψη μέσα σε τρεις ημέρες. Τι συζήτησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από καθηγητές και μαθητές να του πουν ποιες είναι οι δυσκολίες και τα προβλήματα της πρώτης αυτής εβδομάδας διδασκαλίας. Του απάντησαν ότι έχουν παραλάβει μόνον ένα μέρος των μονοθέσιων θρανίων και ότι περιμένουν ακόμη, περίπου, τα μισά.

Eίναι η δεύτερη επίσκεψη μέσα σε τρεις ημέρες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, προχθές, είχε πάει και κοντά στην Νόρτσια, σε προσωρινό σχολείο σεισμόπληκτης περιοχής της κεντρικής Ιταλίας. Το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ότι οι κρατικοί θεσμοί έχουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης και δεν αρνούνται ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ακόμη δυσκολίες.

Στο μεταξύ στο γυμνάσιο της Ρώμης όπου φοιτά και ο γιος του Κόντε οι γονείς καταγγέλλουν ότι υπάρχει έλλειψη βασικής οργάνωσης και ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά, παρά τις υποσχέσεις, μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα μόνον μια ημέρα την εβδομάδα.

Εν μέσω… εκλογών και απεργιών

Προστίθενται, δε, επιπλέον, γενικότερα εμπόδια: την ερχόμενη Κυριακή και την Δευτέρα οι Ιταλοί θα κληθούν να πάρουν μέρος σε δημοψήφισμα που αφορά την μείωση του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών και να ψηφίσουν για τοπικές εκλογές σε έξι περιφέρειες.
Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα σχολεία της χώρας θα ξανακλείσουν για να μετατραπούν σε εκλογικά τμήματα και στην συνέχεια για την επιβεβλημένη απολύμανση.

Αμέσως μετά, στις 24 και 25 του μηνός, μέρος των συνδικάτων των εκπαιδευτικών έχει προκηρύξει πανιταλική απεργία για να καταγγείλει, μεταξύ των άλλων, την καθυστέρηση στην επιλογή και τοποθέτηση έκτακτων εκπαιδευτικών σε κύριες περιοχές της χώρας.

Έναρξη σχολικής χρονιά με προβλήματα, δηλαδή, σχεδόν σε όλη την Ιταλία. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα πολυδιαφημισμένα ατομικά θρανία, τα περισσότερα παιδιά λένε ότι κουράζονται διότι είναι δύσκολο να γράψεις αλλά και να ζωγραφίσεις

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ