Την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να χτυπά με άγριο τρόπο την Ιταλία, η κυβέρνηση ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού. Παράλληλα επιμένει στην ιδέα των ευρωομολόγων.Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε θα διατεθούν συνολικα 4,7 δις ευρώ για την στήριξη των δήμων και των πολιτών σε δεινή οικονομική κατάσταση. Θα δοθούν κουπόνια για τα σούπερ μάρκετ και χρήματα για να αγοράζουν φάρμακα.

Η επιλογή των νοικοκυριών που θα δικαιούνται βοήθεια θα γίνει από τον εκάστοτε ιταλικό δήμο. Είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της διακοπής όλων σχεδόν των παραγωγικών δραστηριοτήτων της χώρας. Στην Κάτω Ιταλία υπάρχει ήδη ένταση και η χρόνια ανεργία, μαζί με την παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος, μπορεί να δημιουργήσουν εκρηκτικό μείγμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Τύπο, η κυβέρνηση της Ρώμης ετοιμάζεται να διαθέσει άλλα 10 δις ευρώ για τη θέσπιση «εισοδήματος έκτακτης ανάγκης». Θα στηρίξει ελεύθερους επαγγελματίες, εποχικούς, αλλά και αδήλωτους εργαζόμενους. Για να μην βρεθούν, ξαφνικά, χωρίς τα απόλυτα αναγκαία προς το ζην. «Όποιος δεν έχει χρήματα στην άκρη, αυτή την στιγμή δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε», τονίζουν οι σχολιαστές. Με τη μαφία η οποία φέρεται έτοιμη να αγοράσει, για κομμάτι ψωμί, τις επιχειρήσεις που θα πτωχεύσουν.

Μάχη για τα ευρωομόλογα

Στο μεταξύ, η επιδημία συνεχίζει να δείχνει το πιο άγριο της πρόσωπο. Το περασμένο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 889 άνθρωποι. Μια κάποια ελπίδα φτάνει από τη μικρή μείωση των κρουσμάτων και από την εισαγωγή λιγότερων ασθενών στα νοσοκομεία της Λομβαρδίας. Βασικής σημασίας αναμένεται να είναι είναι τα δυο επόμενα εικοσιτετράωρα.

Την ίδια ώρα γίνεται τεράστια προσπάθεια να θωρακιστεί ο ιταλικός νότος και είναι σαφές ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας και λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων σε όλη την χώρα θα παραταθεί τουλάχιστο μέχρι τις 18 Απριλίου.

Όσο για τα ευρωομόλογα είναι άλλο τόσο ξεκάθαρο ότι η Ρώμη θα συνεχίσει να δίνει μάχη με κάθε τρόπο με στόχο την έγκρισή τους. Και στην ιταλική πρωτεύουσα, τέλος, άρχισε να ακούγεται το όνομα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ως νέου πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ