Πέρασε ένας χρόνος από τις περσινές βουλευτικές εκλογές που οδήγησαν στην δημιουργία της κυβερνητικής συμμαχίας της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια. Ένας απολογισμός.Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε συνεχίζει να κυβερνά την Ιταλία παρά τα διάφορα προβλήματα, τις συγκρούσεις με την Ευρώπη και τις εντάσεις στο μέτωπο του μεταναστευτικού.

Η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε οικονομική ύφεση. Φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ανάπτυξη δεν πρόκειται να ξεπεράσει πιθανότατα το 0,2%.

Η κυβέρνηση της Ρώμης όμως απαντά, ότι σε λίγους μήνες, στο δεύτερο ήμισυ του έτους «η οικονομία της χώρας θα αρχίσει να τρέχει». Και στο μεταξύ, το δημόσιο ξεκίνησε να δέχεται τις αιτήσεις για το λεγόμενο «εισόδημα του πολίτη». Για την στήριξη δηλαδή των ανέργων, την οποία περιμένουν σε όλο τον ιταλικό Νότο, ο οποίος υποφέρει από χρόνια έλλειψη νόμιμης εργασίας.

Στο προσκήνιο και πάλι το Δημοκρατικό Κόμμα

Η Λέγκα πλέον, σύμφωνα με όλα τα γκάλοπ, στην πρόθεση ψήφου αγγίζει το 32% αλλά τα Πέντε Αστέρια έχουν μεγάλο πρόβλημα και στις Ευρωεκλογές του Μαΐου μπορεί να μην ξεπεράσουν το 23%. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει νέες εντάσεις μέσα στην κυβέρνηση με πιθανό αίτημα ανασχηματισμού και περαιτέρω ενίσχυση του Ματέο Σαλβίνι.

Τις ημέρες αυτές παράλληλα εμφανίστηκε και πάλι στην πολιτική σκηνή το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με την εκλογή του νέου Γραμματέα Nικόλα Τζινγκαρέτι. Φιλοδοξεί να ξανακερδίσει όλους τους αριστερούς που έχουν πάψει να ψηφίζουν ή που διάλεξαν άλλο κόμμα. Η κύρια απώλεια ψήφων έως τώρα ήταν προς τους «πεντάστερους» και οι τελευταίες τοπικές εκλογές δείχνουν ότι άρχισε να περιορίζεται σημαντικά.

Το μεγάλο ερώτημα, είναι πόσο θα διαρκέσει αυτή η κυβέρνηση και αν θα ξεσπάσει κρίση μέσα στο 2019. Σαφής απάντηση δεν υπάρχει. Προς το παρόν, το κύριο εμπόδιο, είναι τα μεγάλα δημόσια έργα. Η Λέγκα τα θέλει ενώ τα Πέντε Αστέρια, συνεχίζουν να τα απορρίπτουν. Η πρώτη, σημαντική απόφαση που πρέπει να ληφθεί άμεσα, είναι αν θα χρηματοδοτηθεί, τελικά, το έργο της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας, που, σύμφωνα με τα σχέδια, θα πρέπει να συνδέει το Τορίνο με την Λυών.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ