Και στην Ιταλία η Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία. Παρ’ όλα αυτά πολλοί ειδικοί αμφισβητούν πια το νόημα του καθημερινού βομβαρδισμού με τον αριθμό των κρουσμάτων.H Ιταλία προσπαθεί να εντοπίσει, για μια ακόμη φορά, την έξοδο του τούνελ, αλλά τα τελευταία ημερήσια στοιχεία δείχνουν ότι η «όμικρον» βρίσκεται ακόμη σε εξάπλωση: 196.000 κρούσματα και 303 θάνατοι. Ένα μικρό μήνυμα αισιοδοξίας φτάνει από το Μιλάνο, όπου η αύξηση των κρουσμάτων άρχισε να περιορίζει τον ρυθμό της. Όπως και με το πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα σχεδόν το ένα τρίτο των κρουσμάτων καταγράφεται στην Λομβαρδία, στην περιφέρεια της ιταλικής συμπρωτεύουσας.

Εξάλλου για πρώτη φορά χθες μειώθηκαν και οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Μεγάλο μέρος της χώρας όμως συνεχίζει να υποφέρει, αρχίζοντας από τα νοσοκομεία στη Σικελία, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητών και αντιεμβολιαστών.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι επιστήμονες διερωτώνται αν έχει νόημα να δημοσιοποιούνται κάθε μέρα τα στοιχεία των θανάτων και των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Πολλοί θεωρούν ότι προκαλείται συνεχής ανησυχία, από την στιγμή μάλιστα που περίπου το ένα τρίτο των θετικών στον ιό είναι ασυμπτωματικοί. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να στείλουμε εποικοδομητικά μηνύματα, με την επίγνωση ότι τα στοιχεία των καθημερινών περιστατικών έχουν χάσει πλέον μεγάλο μέρος από τη σημασία τους. Αυτό που πρέπει να παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή δεν είναι τα κρούσματα, αλλά η πληρότητα των νοσοκομειακών κλινών », δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας, Αντρέα Κόστα.

Πλησιάζει και η εκλογή προέδρου

Στο μεταξύ η διαχείριση των υγειονομικών προβλημάτων συμπίπτει με συνεχείς ζυμώσεις για την εκλογή του νέου προέδρου της δημοκρατίας. Οι ψηφοφορίες στην ιταλική βουλή πρόκειται να αρχίσουν σε δέκα ημέρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι όλο και πιθανότερη μια νέα εξέλιξη: να παραμείνει δηλαδή ο Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία και ο Σέρτζιο Ματαρέλα στην προεδρία της δημοκρατίας, έστω και περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να γίνει πιο διαχειρίσιμη η πανδημία.

Μέχρι τώρα, ο Ιταλός πρόεδρος είχε αποκλείσει τη δυνατότητα δεύτερης θητείας. Αλλά αν του ζητηθεί από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, μπορεί να λάβει υπόψη του τη συγκεκριμένη εξέλιξη, λόγω και των εντελώς εξαιρετικών συνθηκών, στις οποίες βρίσκεται η χώρα.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ