Την περίοδο της έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού μεταξύ άλλων αποφυλακίστηκαν και μέλη της ιταλικής μαφίας για να αποφευχθεί η διάδοση του ιού στις φυλακές. Η κυβέρνηση Κόντε βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόταση μομφής.Σε ταραγμένα νερά βρίσκεται η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Αυτή την ώρα η Γερουσία της Ρώμης εκφράζεται σχετικά με δυο προτάσεις μομφής, σε βάρος του υπουργού δικαιοσύνης Αλφόνσο Μποναφέντε, ο οποίος ανήκει στα Πέντε Αστέρια. Η αντιπολίτευση τον μέμφεται επειδή με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού βγήκαν από την φυλακή και πήγαν σε κατ΄οίκον περιορισμό 376 μαφιόζοι. Aνάμεσά τους, πολλοί δολοφόνοι και ισοβίτες.

Επισήμως, ο στόχος ήταν να μην επεκταθεί η επιδημία στο εσωτερικό των φυλακών. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι δόθηκε η ευκαιρία σε μέλη του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος (Κόζα Νόστρα, Ντράγκετα, Ιερό Ενωμένο Στεφάνι) να έρθουν σε επαφή με το άμεσο περιβάλλον τους. Και να μπορέσουν, πολύ πιο εύκολα, να ξαναστήσουν το παράνομο δίκτυό τους δίνοντας εντολές για χρηματικούς εκβιασμούς, τοκογλυφία, εξασφάλιση εργολαβιών του δημοσίου και πολλά άλλα.

Τώρα, καταβάλλεται προσπάθεια να επιστρέψουν όλοι στην φυλακή -με την υπογραφή ειδικού διατάγματος- και στο μεταξύ παραιτήθηκε ο υπεύθυνος σωφρονιστικών ιδρωμάτων, στο υπουργείο δικαιοσύνης.

Πολιτική ευθύνη του υπ. Δικαιοσύνης;

Η ιταλική συντηρητική παράταξη (Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας), όπως και οι ριζοσπάστες θεωρούν ότι η πολιτική ευθύνη είναι του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης. Και τον κατακρίνουν για λανθασμένη επιλογή του επικεφαλής των φυλακών της χώρας.

Η τύχη του Αλφόνσο Μποναφέντε εξαρτάται από την στάση του μικρού, κεντρώου κόμματος «Ζωντανή Ιταλία», του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Το πιο πιθανό είναι να καταψηφίσει τελικά την πρόταση μομφής, ζητώντας όμως, σημαντικότερες θέσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας.

Είναι σαφές ότι η όλη αυτή υπόθεση στη συγκεκριμένη φάση αποδυναμώνει τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Ο οποίος ήδη δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τα χρήματα που έχει υποσχεθεί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δέχεται πιέσεις για ευρύ ανασχηματισμό και πρέπει τώρα να καταφέρει να καλύψει με κάποιο τρόπο και τον υπουργό δικαιοσύνης του.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ