Ανησυχητική είναι η κατάσταση της πανδημίας στην Ιταλία. Από Δευτέρα αναμένονται νέα μέτρα σχεδόν σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση Ντράγκι προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιταχύνει τους εμβολιασμούς.Η μισή Ιταλία από την Δευτέρα μετατρέπεται σε κόκκινη ζώνη μέχρι και τις 6 Απριλίου. Μέχρι δηλαδή να περάσει και το Πάσχα των Καθολικών. Απόφαση αναγκαία λόγω της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων και της διάδοσης του ιού και στα παιδιά. Χθες οι μολύνσεις ανήλθαν σε 26.824. Μοιάζει ουσιαστικά σαν να γύρισε η χώρα τέσσερις μήνες πίσω.Σε όλες τις περιοχές που θα κηρυχθούν κόκκινη ζώνη η διδασκαλία θα γίνεται αποκλειστικά και μόνον εξ αποστάσεως μέσω υπολογιστή.

Το στοίχημα της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, από την μία να περιοριστούν τα νέα περιστατικά και από την άλλη να μπορέσει να ξεκινήσει επιτέλους η μαζική εκστρατεία εμβολιασμού. Τώρα χορηγούνται 170.000 εμβόλια την ημέρα. Ο στόχος, όπως είπε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, είναι να μπορέσει σύντομα να τριπλασιαστεί ο αριθμός αυτός «με εμβολιασμούς των πολιτών σε κάθε κατάλληλο χώρο». To κριτήριο προτεραιότητας πλέον θα είναι μόνον η ηλικία και η κατάσταση της υγείας και όχι η επαγγελματική ιδιότητα.

Συμφωνία για παραγωγή εμβολίου στην Ιταλία

Ακόμη και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία μετέχει στην νέα κυβέρνηση, δεν αντιστάθηκε στη λήψη αυστηρότερων μέτρων παρά τα πάγια αιτήματά της για επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ η Ιταλία υπέγραψε την πρώτη συμφωνία για παραγωγή σε βιομηχανία της εντός των επόμενων μηνών εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές αρχές. Δεν έγινε γνωστό για ποιο ακριβώς πρόκειται.

Υπάρχει τέλος ανησυχία στην Ιταλία για τους τρεις πολίτες, οι οποίοι πέθαναν λίγες ώρες μετά την χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca. «Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι φταίει το εμβόλιο» επιμένουν οι αρχές. Ωστόσο στην Σικελία ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα με 22 δικαστικές κλήσεις σε απολογία, ενώ υπήρξαν και κάποιες ακυρώσεις πολιτών, οι οποίοι αποφάσισαν να μην πάνε να εμβολιαστούν. Προς το παρόν πάντως υπερισχύει η εμπιστοσύνη.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ