H παρένθετη μητρότητα μετατρέπεται σε κύριο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως πρόκειται για αποπροσανατολισμό από σημαντικά θέματα.Από την μία, η κυβέρνηση Μελόνι ανακοινώνει ότι πρόκειται να προωθήσει την έγκριση νόμου που θα τιμωρεί αυστηρά την πρακτική αυτή τόσο όταν γίνετα εντός εθνικών συνόρων όσο και στο εξωτερικό, από Ιταλούς πολίτες. Από την άλλη, η αντιπολίτευση των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος, κατηγορεί την συντηρητική συμμαχία που κυβερνά τη χώρα, ότι έχει μετατρέψει το όλο αυτό θέμα σε μια ιδεολογική και μόνον αντιπαράθεση.

Οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο της Ιταλίας, από την μεριά τους ζητούν νομική ρύθμιση που να αναγνωρίζει τα παιδιά με γονείς του ίδιου φύλου και προσθέτουν ότι «αν υπάρχει πρόθεση να βρεθούν λύσεις, τότε ο διάλογος μπορεί να καταλήξει σε αποτέλεσμα, όπως συνέβη στην Πορτογαλία όπου πρόσφατα εγκρίθηκε νόμος για την αλληλέγγυα κύηση από παρένθετες μητέρες».

Περί χειραφέτησης των γυναικών

Πολλά στελέχη της κυβέρνησης Μελόνι, όμως, αναφέρονται σε «υποκατάστατη» και όχι παρένθετη μητρότητα και επιμένουν ότι με τον τρόπο αυτό, ακυρώνονται δεκαετίες αγώνων υπέρ της χειραφέτησης των γυναικών.

Οι τόνοι, έχουν ανέβει αισθητά. Σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai, για παράδειγμα, η βουλευτής της Λέγκα και πρώην δικαστικός Σιμονέτα Ματόνε υποστήριξε πως η άποψη ότι κάποιες γυναίκες πρέπει “να σερβίρουν παιδιά”, προσβάλλει πρώτα απ΄όλα τις ίδιες». Η δε πρώην δήμαρχος του Τορίνο και νυν στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Κιάρα Απεντίνο, απάντησε ότι «πρέπει να δοθούν άμεσα ίσα δικαιώματα στα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών διότι όλα τα υπόλοιπα αποτελούν πολιτική υποκρισία».

Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Ρώμης ζήτησε από τους νομάρχες να σταματήσει η εγγραφή, στα διάφορα ληξιαρχεία της Ιταλίας, των παιδιών με δυο μπαμπάδες ή δυο μητέρες.

Απόσπαση της προσοχής από τα μεγάλα θέματα;

Πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι το όλο θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, αλλά ότι υπάρχει η εντύπωση πως στην φάση αυτή, η κυβέρνηση Μελόνι του δίνει ιδιαίτερο βάρος (όπως και στο μεταναστευτικό) έχοντας ένα συγκεκριμένο στόχο: να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από άλλες, κύριες καθημερινές υποθέσεις, όπως είναι η αύξηση των τιμών, οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και οι γενικότερες επιλογές οικονομικής πολιτικής. Επιλογές οι οποίες διαψεύδουν, σε ένα βαθμό, τις προεκλογικές υποσχέσεις.

«Δεν μας ενδιαφέρει η προπαγάνδα. Zητάμε συγκεκριμένα πράγματα, όπως έναν νόμο για τα παιδιά μας διότι αν ο βιολογικός γονιός πεθάνει, λόγω νομικού κενού κινδυνεύουν να δοθούν για υιοθεσία», υπογραμμίζουν οι ιταλικές Οικογένειες Ουράνιο Τόξο. Η Ιταλίδα υπουργός Ισότητας και Οικογένειας Εουτζένια Ροτσέλα, όμως επιμένει ότι «η κυβέρνηση αυτή, τάσσεται ξεκάθαρα κατά ενός φαινομένου που άλλο δεν είναι από ένα εμπόριο παιδιών».

Μένει να διαπιστωθεί αν η πόλωση αυτή θα συνεχιστεί ή αν οι τόνοι θα μπορέσουν να κατέβουν, σε αναζήτηση ενός ρεαλιστικού διαλόγου. Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν- ερωτηθείς σχετικά- υπογράμμισε ότι «τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να αναγνωρίζουν τα πλήρη δικαιώματα των παιδιών με γονείς του ίδιου φύλου».

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ