Η Ιταλία προσπαθεί να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει τις αποβιβάσεις μεταναστών και προσφύγων, σε συνδυασμό με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού.Η Ιταλία προσπαθεί να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει τις αποβιβάσεις μεταναστών και προσφύγων, σε συνδυασμό με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού, η οποία θα παραταθεί τουλάχιστο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Στην κωμόπολη Ποτσάλο της Σικελίας έφτασαν εξήντα τέσσερις μετανάστες ασιατικής καταγωγής, οι οποίοι υποβλήθηκαν αμέσως, όπως έχει αποφασιστεί, σε τεστ κορωνοϊού.

Έντεκα Πακιστανοί βγήκαν θετικοί και τέθηκαν αυτομάτως σε απομόνωση. Στο Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας υπάρχει πλοίο «τύπου RoRo» (roll-on/roll-off), το Moby Zazà, το οποίο έχει μετατραπεί σε πλωτό, κλειστό κέντρο για την καραντίνα μεταναστών που φθάνουν στην Κάτω Ιταλία.

Καραντίνα… εν πλω

Τώρα υπάρχει πλέον η σκέψη να προστεθεί και ένα δεύτερο, αυτό αγκυροβολημένο σε λιμάνι της Καλαβρίας, διότι το συμβόλαιο του ιταλικού κράτος για την χρήση του Moby Zazà πρόκειται να λήξει πριν το τέλος του μήνα.

«Πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως και ένα άλλο πλοίο ως κλειστό κέντρο παραμονής, διαφορετικά δεν θα διστάσω να απαγορεύσω τις αποβιβάσεις σε ολόκληρη την στην περιοχή μας», δήλωσε η κεντροδεξιά περιφερειάρχης της Καλαβρίας Γιόλε Σαντέλλι.

Ομάδα κατοίκων μπλόκαρε τις περασμένες ημέρες έναν περιφερειακό δρόμο κοντά στην πόλη Κοζέντσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταφορά δεκατριών μεταναστών από το Μπανγκλαντές, φορείς κορωνοϊού.

Η Σαντέλλι έγραψε επιστολή στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ζητώντας άμεση απάντηση. Στο μεταξύ ο περιφερειάρχης της Σικελίας Νέλλο Μουσουμέτσι θεωρεί ότι πρέπει να σταλεί και δεύτερο πλοίο στο νησί, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κι εκείνο ως πλωτό κέντρο για την καραντίνα των μεταναστών.

Η υπουργός εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε διαβεβαιώνει ότι έχει κινητοποιηθεί και ότι μέσα στις επόμενες δυο ημέρες περιμένει την απάντηση από ορισμένες πλοιοκτήτριες εταιρίες, οι οποίες έδειξαν ενδιαφέρον.

Μέχρι την Παρασκευή όμως οι καλές καιρικές συνθήκες είναι πολύ πιθανό να ευνοήσουν νέες αποβιβάσεις μεταναστών. Και η άμεση λύση, μέχρι να βρεθούν τουλάχιστον νέα πλοία, είναι η χρήση στρατιωτικών υποδομών, τα οποία βρίσκονται στην ιταλική πρωτεύουσα και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ