Σε νέα φάση περνά με προσεκτικά βήματα η Ιταλία. Από αύριο σε ορισμένες περιοχές αίρονται τα τοπικά λοκντάουν, ενώ αναμένονται αποφάσεις και για τα καταστήματα. Ανασχηματισμό στο μεταξύ φαίνεται να εξετάζει ι Κόντε.Η Ιταλία προχωρεί προς μια μερική «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων. Από αύριο η Καλαβρία, η Λομβαρδία και το Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο από κόκκινη ζώνη, θα γίνουν πορτοκαλί με μεγαλύτερη δυνατότητα μετακίνησης για τους κατοίκους.

Παράλληλα, στις 4 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση Κόντε αναμένεται να εκδώσει νέο διάταγμα, με το οποίο θα αυξάνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και θα επιτρέπεται πιθανώς η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων τα σαββατοκύριακα.

Στο θέμα αυτό όμως χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί διότι ήδη άρχισαν να παρατηρούνται μεγάλες ουρές έξω από πολυκαταστήματα σε διάφορες ιταλικές πόλεις και ιδίως στην Ρώμη. Δεν λείπει βέβαια και η αυστηρή προσέγγιση: είναι σαφές πλέον ότι τα χιονοδρομικά κέντρα θα μείνουν κλειστά καθόλες τις γιορτέ, και η Ιταλία ζητά να κάνουν το ίδιο κι οι γειτονικές της χώρες.

Με το βλέμμα στραμμένo στις γιορτές

Σύμφωνα με διαρροές είναι πιθανό να διατηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στις δέκα το βράδυ μέχρι και τα Θεοφάνεια, ενώ ο ιταλικός τύπος γράφει σήμερα ότι η κυβέρνηση Κόντε σκοπεύει να κρατήσει κλειστά τα εστιατόρια ανήμερα τα Χριστούγεννα και την επομένη. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη πολυκοσμία.

Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν η μεσονύκτια λειτουργία των Χριστουγέννων θα πραγματοποιηθεί, και αν θα τελεσθεί ενδεχομένως δυο ώρες νωρίτερα, όπως πρότεινε ο Ιταλός υπουργός Περιφερειακών Θεμάτων, Φραντσέσκο Μπότσια. «Μερική χαλάρωση αλλά με μέτρο και προσοχή», είναι η συνταγή Κόντε. Διότι ο δείκτης μετάδοσης έχει πέσει σχεδόν στην μονάδα, αλλά οι νεκροί κάθε μέρα ξεπερνούν ακόμη τους 800.

Πιθανός ανασχηματισμός και στο βάθος ο Μπερλουσκόνι

Σε ό,τι αφορά την αμιγώς πολιτική παράμετρο, ο Ιταλός πρωθυπουργός φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό για να ικανοποιήσει κάποια αιτήματα για υπουργοποίηση στελεχών του μικρού, κεντρώου κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» του Ματτέο Ρέντσι.

Όλοι οι αναλυτές, τέλος, περιμένουν να δουν πού θα οδηγήσει η ξαφνική προσέγγιση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Φόρτσα Ιτάλια με την κυβέρνηση. Ο «Καβαλιέρε» έπεισε όλη την συντηρητική παράταξη να υπερψηφίσει στο κοινοβούλιο την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος που αποφάσισε ο Κόντε.

Αλλά αργά ή γρήγορα ο «μίστερ τιβί» θα πρέπει να διαλέξει αν προτιμά να στηρίζει σε μόνιμη βάση την κυβέρνηση της κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων ή να συνεχίσει να συνεργάζεται -όλο και πιο προβληματικά- με την Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ