Η σχολική χρονιά στην Ιταλία άρχισε με ξεκάθαρα προβλήματα, αλλά και κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα. Μαθήματα στη Ρώμη ακόμη και σε πάρκα. 
Οι μάσκες παραδόθηκαν έγκαιρα σε όλα τα σχολεία, αλλά τα μονοθέσια θρανία που παραγγέλθηκαν πριν τρεις μήνες έχουν μείνει ακόμη στα χαρτιά. Οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές γράφουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα Χριστούγεννα ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπόσχεται ότι μέσα σε έξι εβδομάδες, το πολύ, το πρόβλημα θα έχει λυθεί.

Υπάρχουν προβλήματα και με τις αποστάσεις ασφαλείας: στη Ρώμη τάξεις του δημοτικού κάνουν μάθημα και σε πάρκα, ενώ τα πρωινά, στο Τορίνο ζητήθηκε, για μια εβδομάδα, «δανεική» η εκκλησία του Αγίου Ρόκο.

Προς το παρόν πάντως δεν υπήρξαν μεγάλα προβλήματα κατά την μεταφορά των μαθητών στο σχολείο και ούτε στην επιστροφή τους σπίτι με σχολικά και κανονικά λεωφορεία. Είναι σαφές, βέβαια, ότι θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστο δυο εβδομάδες για να μπορέσει να εξακριβωθεί αν και πόσο θα αυξηθεί ο δείκτης μετάδοσης του ιού εξαιτίας της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Αντιδράσεις για Γένοβα

Όλοι γνωρίζουν, επίσης, ότι τόσο από τους δασκάλους όσο και από τους καθηγητές έχει ζητηθεί να είναι έτοιμοι με έκτακτο, εναλλακτικό πρόγραμμα για μαθήματα μέσω διαδικτύου, αν καταστεί και πάλι αναγκαίο.

Στην Γένοβα δημιούργησε μεγάλη αίσθηση φωτογραφία με παιδιά του δημοτικού να κάθονται στο πάτωμα της τάξης και να ζωγραφίζουν ακουμπώντας στις καρέκλες τους. «Απαράδεκτο», είπε ο περιφερειάρχης της Λιγουρίας, Τζοβάνι Τότι. «Σήμερα θα παραδοθούν τα νέα θρανία, τα παιδιά το έζησαν ως παιχνίδι» του απάντησε ο διευθυντής του σχολείου.

Στο Νέμπρο, τέλος, έξω από το Μπέργκαμο της Λομβαρδίας, το άνοιγμα των σχολείων έφερε τεράστια ανακούφιση. Η κωμόπολη αυτή, με 11.000 κατοίκους, μέτρησε 188 νεκρούς από την πανδημία. Και θέλουν όλοι να αποδείξουν ότι τα χειρότερα τα έχουν αφήσει πίσω τους.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ