Από σήμερα το πρωί, στην Ιταλία άρχισε η εφαρμογή του πράσινου πάσου σε κλειστούς χώρους: καφέ, εστιατόρια, κινηματογράφους, χώρους άθλησης και πολιτιστικά κέντρα.  Τα πρόστιμα ξεκινούν από 400 ευρώ και φτάνουν μέχρι 1.000, τόσο για τους πελάτες, όσο και για τους εμπόρους. Πάντως δεν λείπουν τα προβλήματα: πελάτες οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά επέμειναν να καθίσουν μέσα στα καφέ, ενώ κάποιοι έμποροι προτίμησαν να βγάλουν τα τραπέζια από τους εσωτερικούς χώρους, για να μην πρέπει να ελέγχουν αν ο κάθε εισερχόμενος πελάτης έχει πράγματι το πάσο εμβολιασμένου.

Πολλοί εστιάτορες δε επιμένουν ότι έστω και αν τους έχει επιτραπεί να βγάζουν τραπεζάκια στα πεζοδρόμια χωρίς να πληρώνουν φόρους, οι νέοι έλεγχοι και περιορισμοί μέσα στα μαγαζιά θα τους κάνουν να χάσουν εισόδημα.

Θα το δούμε. Στο Παλέρμο της Σικελίας πάντως ένα εστιατόριο είχε αρχίσει να επιτρέπει την είσοδο μόνον σε εμβολιασμένους ήδη πριν από τρεις εβδομάδες. Και η πελατεία, αντί να μειωθεί, αυξήθηκε, διότι όλοι νιώθουν πιο ασφαλείς.

Η γραμμή Ντράγκι και η κυβερνητική συνεργασία

Η κυβέρνηση Ντράγκι παράλληλα αποφάσισε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου το πράσινο πάσο θα πρέπει να χρησιμοποιείται και από τους εκπαιδευτικούς, όπως και για την είσοδο σε πλοία, πούλμαν και τραίνα, για μετακινήσεις εκτός περιφέρειας. Θα πρέπει να το χρησιμοποιούν επίσης όλοι οι φοιτητές και καθηγητές των πανεπιστημίων.

Στα σχολεία, όσοι διδάσκοντες δεν συμμορφωθούν πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι ένας τρόπος για να πεισθεί – ή να αναγκασθεί να εμβολιαστεί – το 13% των ιταλών εκπαιδευτικών που ακόμη δεν έχει κλείσει ραντεβού.

Υπερίσχυσε ουσιαστικά η γραμμή του Μάριο Ντράγκι για βαθμιαία αυστηροποίηση των μέτρων. Και η Λέγκα του Σαλβίνι, παρά τις διαμαρτυρίες, έκανε πίσω. Όπως υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, με την πάροδο των μηνών -παρά τα διάφορα προβλήματα- η συνεργασία των δυνάμεων που συνθέτουν την πολυκομματική αυτή κυβέρνηση αποδεικνύεται όλο και πιο αποδοτική.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ