Την ώρα που στην Ιταλία σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η κυβέρνηση προβληματίζεται για το άνοιγμα των σχολείων. Σε επιφυλακή το υπ. Παιδείας, θέτοντας σε ετοιμότητα την εξ αποστάσεως διδασκαλία.Η Ιταλία προβληματίζεται για το πώς θα μπορέσει να εφαρμοστεί, πρακτικά, η επιστροφή στα σχολεία της χώρας. Η ημερομηνία που επέλεξε η κυβέρνηση είναι εκείνη της 14ης Σεπτεμβρίου, μετά από μια μακρά απουσία των μαθητών από τις αίθουσες. Τα σχολικά συγκροτήματα έπαψαν να λειτουργούν, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τον περασμένο Μάρτιο και η διδασκαλία έγινε μόνον από το διαδίκτυο.

Και στην Ιταλία σημειώνεται τώρα αύξηση των κρουσμάτων. Χθες ήταν 642, με τις αρχές να εκφράζουν έντονη ανησυχία, λόγω και της συμπεριφοράς των νέων. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πιθανό τα οκτώ εκατομμύρια μαθητές και δυο εκατομμύρια διδάσκοντες και διοικητικοί, να υποχρεωθούν να φορούν προστατευτικές μάσκες.

Όσο για ενδεχόμενα κρούσματα (κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό) θα τίθενται σε προληπτική απομόνωση οι μαθητές των τάξεων, όπου θα προκύπτει νέο περιστατικό. Θα είναι όμως αρκετό,ή θα πρέπει να κλείνει όλο το σχολείο;

Πρωτόγνωρη κατάσταση

Η κυβέρνηση Κόντε έχει παραγγείλει μονοθέσια πλαστικά θρανία, με μικρές ρόδες για να τηρούν τα παιδιά πιο εύκολα τις αποστάσεις ασφαλείας και να μοιράζονται, αν χρειαστεί, σε μικρές ομάδες.

Μπορεί, όμως, να μην παραδοθούν εγκαίρως, ενώ υπάρχει και μια άλλη αιτία ανησυχίας: αρκετοί μαθητές στο διαδίκτυο έχουν ήδη γράψει ότι τα κινούμενα αυτά θρανία χάρη στις ρόδες τους προσφέρονται για να μετατραπούν σε «συγκρουόμενα αυτοκίνητα», όπως εκείνα των λούνα παρκ.

Αβεβαιότητα και ερωτήματα μιας πρωτόγνωρης κατάστασης. Τα διάφορα μέτρα και οι τελικές αποφάσεις θα προσαρμοστούν στην όλη πορεία της πανδημίας και πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί μετά την επιστροφή των μαθητών (κυρίως του λυκείου) από τις διακοπές τους. Το μόνο βέβαιο, προς το παρόν, είναι ότι το ιταλικό υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους καθηγητές να ετοιμάσουν και εναλλακτικό πρόγραμμα για εξάμηνη εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ