Ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε φαίνεται να μην έχει μεγάλη υποστήριξη για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και πολιτών που έχει εξαγγείλει. Οι πιέσεις είναι μεγάλες. Δεν αποκλείεται το σενάριο κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.Τα μέτρα στήριξης της ιταλικής κυβέρνησης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί σε μια ατέλειωτη, κουραστική υπόθεση. Ο Τζουζέπε Κόντε έχει υποσχεθεί συνολική βοήθεια και επιχορηγήσεις ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά η έγκρισή τους αναβάλλεται, εδώ και τρεις εβδομάδες.

Αιτία οι συνεχείς έριδες στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας: ο Κόντε θέλει να εγκρίνει μπόνους μέχρι και 500 ευρώ για τις λιγότερο εύπορες οικογένειες, ώστε να πάνε φέτος διακοπές στην Ιταλία. Το μικρό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι όμως ζητά να αλλάξει η όλη αυτή λογική και τα χρήματα να δοθούν κατευθείαν στους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα.

Eικόνα ασυνεννοησίας

Την ίδια στιγμή ο Μ. Ρέντσι επιμένει στη νομιμοποίηση 500.000 παράτυπων μεταναστών που εργάζονται στον γεωργικό τομέα (όπου χρειάζονται επειγόντως εργαζόμενοι για την συγκομιδή) και που απασχολούνται επίσης ως οικιακές βοηθοί. Η συμφωνία έμοιαζε να έχει κλείσει αλλά την τελευταία στιγμή τα Πέντε Αστέρια έθεσαν βέτο, με τη λογική ότι «δεν πρέπει να δοθεί συγχωροχάρτι στους εργοδότες που τόσο καιρό εκμεταλλεύονταν μετανάστες».

Επικρατεί ουσιαστικά μια εικόνα ασυνεννοησίας, ενώ οι πολίτες και επιχειρήσεις ζητούν επείγουσα οικονομική βοήθεια. Παράλληλα, τα δάνεια μέχρι και 25.000 ευρώ προς τις επιχειρήσεις χορηγούνται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Και η μαφία, όπως αποδεικνύει και σημερινή επιχείρηση της εισαγγελίας του Παλέρμο, καραδοκεί να αποκτήσει τις επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση. Σήμερα το βράδυ μπορεί επιτέλους να πραγματοποιηθεί το καθοριστικό υπουργικό συμβούλιο και να δοθεί πράσινο φως στο πακέτο μέτρων στήριξης.

Τα προβλήματα δεν είναι μόνον οικονομικού χαρακτήρα: δεν έχει ακόμη αρχίσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα πρέπει να βοηθήσει στον έλεγχο της μετάδοσης του ιού. Σε πολλά φαρμακεία επίσης λείπουν και πάλι οινόπνευμα και φθηνές μάσκες. Ο Τζουζέπε Κόντε ουσιαστικά δείχνει να μην είναι σε θέση να επιβληθεί στις πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν. Ο συντονισμός είναι αναποτελεσματικός και δεν αποκλείεται να επανέλθει το σενάριο μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ