Με υπερηφάνεια και πατριωτικό μεγαλείο η νεαρή καλλιτέχνιδα Ιωάννα Πράσατζη χαρίζει ψυχαγωγία με τον νταχαρέ της σε όλες τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης

Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Καλή Βρύση-Δράμα. Στα 11της μπήκε στο παιχνίδι της μουσικής. Έτσι έβλεπε τα μουσικά όργανα. Παιχνίδια που έβγαζαν πότε παράξενους και πότε χαρούμενους ήχους. Στην ηλικία που ήταν δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι τα όργανα που την μαγνήτιζαν ως παιχνίδι θα ήταν καθοριστικά γι’ αυτήν ύστερα από λίγα σχετικά χρόνια. Και είναι πολύ φυσικό. Όταν παιδιά τής ηλικίας της αφήνουν κενό στο χρόνο και ασχολούνται με συνήθειες που δεν οδηγούν σε κάτι καλό η 15ντάχρονη σήμερα μαθήτρια Ιωάννα Πράσατζη προτιμά να αφιερώνει κάποιες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο της στη μουσική παράδοση, στους χορούς, τα ήθη και έθιμα τής γενέτειράς της, που έχει μια ξεχωριστή παρουσία και δραστηριότητα σε εθιμοτυπικές και εκπολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η νεαρή «Βασίλισσα» της Γκάιντας Ιωάννα Πράσιτζη αφιερώνει μουσικές νότες στους αναγνώστες της ομογενειακής εφημερίδας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ» Düsseldorf

Η Ιωάννα Πράσατζη, 15 ετών σήμερα, εκτός του ότι χορεύει άψογα τους παραδοσιακούς χορούς, ξεχώρισε γρήγορα τις προτιμήσεις της από το χορό στη μουσική παράδοση και πιο συγκεκριμένα στα παραδοσιακά όργανα της Καλής Βρύσης, 23 χιλ. βορειοδυτικά από τη Δράμα.

Ο άγγελος των 15 Μαΐων με τα όμορφα μαλλιά, τα φωτεινά μάτια, τα χρυσά δάχτυλα και το γλυκό χαμόγελο παίζει με εκπληκτικό τρόπο και εντυπωσιάζει δύο παραδοσιακά όργανα, γκάιντα και νταχαρέ. Στις εμφανίσεις της κλέβει την παράσταση και γίνεται αντικείμενο θαυμασμού για όλα της τα προσόντα. Βέβαια άλλοι την θαυμάζουν και άλλοι την ζηλεύουν αλλά σίγουρα όλοι την αγαπούν και υποκλίνονται στο μεγάλο της ταλέντο.

Πέτυχε να διακριθεί ως καλλιτέχνιδα μαζί με άλλους πέντε οργανοπαίκτες στους κόλπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης, που διαθέτει και δύο ηλικιωμένους αλλά και ογδόντα χορευτές.

Η δεκαπεντάχρονη μαθήτρια μας εξήγησε ότι η αγάπη της για την παραδοσιακή μουσική οδήγησε το ενδιαφέρον της, που μεγαλώνει συνεχώς τόσο για την γκάιντα όσο και για τον νταχαρέ. Βελτιώνεται καθημερινά και επιθυμεί να γίνει μουσικοδιδάσκαλος σε βάθος χρόνου! Συμβουλεύει τους μικρότερους να μάθουν μουσικά όργανα τόσο διότι χωρίς αυτά και τους χορευτές δεν μπορεί να συνεχίσει η παράδοση, όσο και επαγγελματικούς λόγους αργότερα.

Η 15χρονη μαθήτρια Ιωάννα Πράσατζη με το θείο της Βασίλειο Βίτσιο, Επιχειρηματίας στο Dortmund Γερμανίας

Η «Βασίλισσα» της γκάιντας και του νταχαρέ, η Ιωάννα Πράσατζη δηλώνει ακόμα την αγάπη και τον σεβασμό της στους δύο μουσικοδιδάσκαλους του Συλλόγου, Δημήτρη Κόττα και Άγγελο Μάρτζιο, για την στήριξη που παρέχουν και στα πέντε παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική. Εκφράζει το θαυμασμό της για όλα τα παιδιά που προσπαθούν να στηρίξουν το χορευτικό τμήμα και ευχαριστεί το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου για τη δωρεά των μουσικών οργάνων στους οργανοπαίκτες.

Κωμόπολη «παραγωγής» ιεροψαλτών, ιερέων, οργανοπαικτών η Καλή Βρύση Δράμας γεμίζει με ευτυχία και αισιοδοξία την ταραγμένη σήμερα κοινωνία. Σε αυτή την ξεχωριστή γωνιά της Μακεδονικής γης ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων ασχολείται με το τραγούδι αλλά και με τον αθλητισμό. Μια εμπλουτισμένη με χαρά κοινωνία, που έχει δείγματα παράδοσης από τα βάθη των αιώνων και ασχολείται η νεολαία με τέτοια αγάπη, δεν έχει φόβους αφανισμού της ιστορίας της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ