Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο 16ο Αντάμωμα Καππαδοκών –  Η στροφή που η Ελλάδα θα τα καταφέρει δεν είναι μακριά.

«“Τα παιδιά της Ανταλλαγής”, που βίωσαν το δράμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς μας δείχνουν και σήμερα το δρόμο. Με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και υπομονή θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων του «Πανελληνίου Ανταμώματος Καππαδοκικών Σωματείων – 16ο Γαβούστημα» στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923 που επέβαλε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών.

Οι παππούδες μας, «τα παιδιά της Ανταλλαγής» που βίωσαν το δράμα του ξεριζωμού και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες στην ενσωμάτωσή τους στη νέα πατρίδα. Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα επέδειξαν αξιοσημείωτο ζήλο και εργατικότητα. Δεν έγιναν βάρος στην κοινωνία αλλά δυναμικό και δημιουργικό κομμάτι της.  Η αποκατάσταση των προσφύγων και ιδιαίτερα η αγροτική αποκατάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι πραγματικό έπος για μια χώρα καθημαγμένη μετά από υπερδεκαετή πολεμική προσπάθεια που κατέληξε στη μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε ο Ελληνισμός, τη Μικρασιατική καταστροφή. Οι πρόσφυγες καταπιάστηκαν με τη γη και τα ζώα, αναζωογόνησαν την ύπαιθρο και συνέβαλλαν στην ανοικοδόμηση του κράτους. «Τα παιδιά της Ανταλλαγής» μας δείχνουν και σήμερα το δρόμο. Με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και υπομονή θα τα καταφέρουμε.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί και πάλι μια διέξοδο από την οικονομική κρίση και πολλοί νέοι, δημιουργικοί άνθρωποι στρέφονται σε αυτόν. Το παράδειγμα των προσφύγων είναι πάντα επίκαιρο.

Η δύναμη μας είναι η επιμονή απέναντι στις δυσκολίες. Όπως λέει και το σύνθημα στην αφίσα  του Ανταμώματος «ο κόσμος είναι σφαίρα και γυρίζει» και η στροφή, που η Ελλάδα θα τα καταφέρει δεν είναι μακριά».

Στο 16ο Αντάμωμα Καππαδοκών παρεβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής κ. Άννα Ασημακοπούλου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππος Φίλιος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωμματείων κ. Φάνης Ισακίδης, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ. Σπύρος Ισόπουλος, αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών από την Καππαδοκία, δεκάδες χορευτικά συγκροτήματα Καππαδοκικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα και πλήθος κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ