Δεν μπορούν ακόμη να συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές οι νέοι ηλικίας μέχρι 17 χρόνων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική. Για τη Μέρκελ έχουν άποψη, τον Σουλτς δεν τον γνωρίζουν.Από στατιστικής άποψης λόγω της γήρανσης του πληθυσμού θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι οι εκλογές στη Γερμανία είναι υπόθεση για ηλικιωμένους: από τα 61,5 εκ. ψηφοφόρων τα 12,7 εκ. είναι ηλικίας από 70 χρονών και άνω. Αυτή η πληθυσμιακή ομάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη ισχύ και ορίζει κατά μία έννοια και την τύχη της χώρας. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι έφηβοι από 14 μέχρι 17 χρονών δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική, μιας και δεν έχουν ακόμη το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Το σχολείο και όχι το διαδίκτυο

Έρευνα του Iνστιτούτου Δημοσκοπήσεων YouGov για λογαριασμό του περιοδικού νεολαίας Bravo, του μεγαλύτερου στο γερμανόφωνο χώρο, κατέγραψε ενδιαφέροντα αποτελέσματα, σε νέους από 14 μέχρι 17 χρονών. Το πρώτο αντικρούει τον ισχυρισμό ότι η νέα γενιά είναι απολιτική. Οι 4 στους 5 ερωτώμενους απάντησαν ότι θεωρούν πολύ σημαντική τη συμμετοχή στις εκλογές για να μπορούν να εκπροσωπούνται τα συμφέροντά τους. Μάλιστα ποσοστό 31% δήλωσε ότι έχει ισχυρό ενδιαφέρον για την πολιτική. Ενδιαφέρον είναι ακόμη ότι το σχολείο αποτελεί τόπο ενημέρωσης για το πολιτικό γίγνεσθαι περισσότερο και από το διαδίκτυο. Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 51% έρχεται η τηλεόραση ως πηγή ενημέρωσης, στην τρίτη ο διάλογος με την οικογένεια, τους γνωστούς και τους φίλους. Στην τέταρτη θέση έρχονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διάφορες εφαρμογές με ειδήσεις που χρησιμοποιεί ποσοστό 36% των ερωτηθέντων. Πιο δημοφιλή ανάμεσά τους είναι το YouΤube και το Instagram. Έντυπες εφημερίδες και περιοδικά διαδραματίζουν πιο περιορισμένο ρόλο στην πολιτική κατάρτιση των νέων.

Υπέρ της Μέρκελ, άγνωστος ο Σουλτς

Για την Άγκελα Μέρκελ η έρευνα έδειξε ότι οι νέοι τη θεωρούν παραδοσιακή, πληκτική και απόμακρη, αλλά από την άλλη συμπαθητική, πειθαρχημένη και ικανή. Εξ άλλου δεν έχουν παραστάσεις από άλλο καγκελάριο, αφού η Μέρκελ βρίσκεται στο αξίωμα αυτό από το 2005. Εάν μπορούσαν να ψηφίσουν απ΄ευθείας για καγκελάριο, ένα ποσοστό της τάξης του 35% θα έριχνε ψήφο στη Μέρκελ. Το 28% των νέων δήλωσε μάλιστα ότι η καγκελάριος, ανάμεσα στους πολιτικούς πρώτης γραμμής στη χώρα, τους αρέσει περισσότερο. «Το μητρικό ένστικτο που αναδύει ασφάλεια και προστασία ενεργοποιείται στους νέους αλλά και στους ενήλικες» υποστηρίζει ο Χόλγκερ Γκάισλερ από το YouGov. Για τον Μάρτιν Σουλτς αντίθετα πάνω από το 50% δεν ήταν σε θέση να δώσει την εκτίμησή του, το 1/3 δήλωσε ότι δεν τον γνωρίζει καν. Πάντως όσοι τον γνωρίζουν τον θωρούν πιο μοντέρνο και λιγότερο απόμακρο από τη Μέρκελ, αλλά λιγότερο συμπαθητικό και ικανό. Μόνο ένας στους 10 έφηβους θα ψήφιζε Σουλτς, εάν επρόκειτο να γίνουν εκλογές για ανάδειξη καγκελαρίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο πολιτικό βαρόμετρο της ερευνητικής ομάδας Wahlen ο Σουλτς συγκεντρώνει 30%, ενώ η Μέρκελ 59%.

Ασφάλεια και δημοκρατία

Κανένα θέμα δεν απασχολεί περισσότερο τους νέους ανάμεσα στα 14 και στα 17 όσο η ασφάλεια. Στη δεύτερη θέση έρχονται το σχολείο και η εκπαίδευση κι ακολουθούν το προσφυγικό, η μετανάστευση και η προστασία του περιβάλλοντος. Σε ό,τι αφορά τα κόμματα ένας στους τέσσερρεις νέους δήλωσε ότι δεν νοιώθει να εκπροσωπούνται τα συμφέροντά του από κάποιο κόμμα. Ποσοστό 18% από τους ερωτηθέντες νοιώθουν να προσελκύονται από τα Χριστιανικά κόμματα, 12% από το Σοσιαλδημοκρατικό, 11% από τους Πράσινους και 3% από τα υπόλοιπα κόμματα. Η πλειοψηφία των ερωτώμενων δηλώνει ικανοποιημένη από τη δημοκρατία, αλλά μόνο το 46% παραδέχεται ότι καταλαβαίνει τους κανόνες του πολιτικού συστήματος στη Γερμανία. Από την εργασία της νυν κυβέρνησης καθαρή εικόνα δηλώνει ότι έχει ένα 24%.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ