Συνέντευξη με την συγγραφέα και δημοσιογράφο κ. Σοφία Παπαϊωάννου η οποία είναι γνωστή στο ευρύτερο κοινό από την εκπομπή «Οι φάκελοι»  της τηλεόρασης του Σκάι στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη.

Κάθε ιστορία έχει την δική της αξία και βέβαια με την μυθοπλασία μπορούν κάποιες να αποτελέσουν ενδιαφέροντα αφηγήματα. Η ιστορία του Μιχάλη Κουτλάκη  περιέχει ένα  συνδυασμό γεγονότων που την κάνει ενδιαφέρουσα. Η αφήγηση της ζωής του  είναι βγαλμένη από την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Η Σοφία Παπαϊωάννου, δημοσιογράφος είναι γνωστή στο ευρύτερο κοινό από την εκπομπή «Οι φάκελοι»  της τηλεόρασης του Σκάι. Με το νέο της βιβλίο «Κρυμμένο στο Αιγαίο»που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη επιβεβαιώνει πως έχει την πένα για να εξελιχθεί και σε μία δόκιμη συγγραφέα.

Η Σοφία Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα .Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιστορία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και έκανε μεταπτυχιακό στη Δημοσιογραφία στο New York University της Αμερικής. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα και κανάλια στην Ελλάδα και στην Αμερική. Δούλεψε στη δημοτική τηλεόραση της Νέας Υόρκης WNYC, στην εκπομπή “Πρωινή Συχνότητα” του MEGA, στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας χειριζόμενη τον διεθνή τύπο, στο εξωτερικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, στην εκπομπή “Μαύρο Κουτί” του MEGA. Ήταν η πρώτη αρχισυντάκτρια της εκπομπής “Φάκελοι” του Αλέξη Παπαχελά στο MEGA για τέσσερα χρόνια και συνέχισε ως δημοσιογράφος στην εκπομπή. Σήμερα εργάζεται στην εκπομπή “Νέοι Φάκελοι” της τηλεόρασης του Σκάι. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. To “Kρυμμένο στο Αιγαίο” είναι το πρώτο της βιβλίο.

Ερωτήσεις

Ερ: Κάθε οικογένεια έχει και τη δική της ιστορία. Αυτή η ιστορία μπορεί με την μυθοπλασία να αποτελέσει την βασικό κορμό ενός μυθιστορήματος;

Απ: Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές οικογένειες και πολλά πρόσωπα που έχουν ζήσει παρόμοιες ιστορίες με τον ήρωα του βιβλίου μου τον Μιχάλη Κουτλάκη.  Κάθε ιστορία έχει την δική της αξία και βέβαια με την μυθοπλασία μπορούν κάποιες να αποτελέσουν ενδιαφέροντα αφηγήματα. Θεωρώ ότι η ιστορία του Μιχάλη είχε ένα συνδυασμό γεγονότων που την έκανε ενδιαφέρουσα. Η αφήγηση της ζωής του  πιάνει όλη την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και εστιάζει σε μία περίοδο που μας είναι σχετικά άγνωστη, την περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα.  Αναφέρεται στον αγώνα των Δωδεκανησίων για ένωση με την Ελλάδα, την συμμετοχή τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις συνεχείς απογοητεύσεις τους, αλλά και στην αντίσταση κατά των Γερμανών. Παράλληλα το βιβλίο κινείται γύρω από μία προδοσία από Έλληνες στην αγαπημένη πατρίδα  του ήρωα, την Κάσο.

Ερ:  Κάπως έτσι και εσείς ξεκινήσατε τη συγγραφή  του βιβλίου σας;

Απ: Ακριβώς από μία ωραία και ενδιαφέρουσα ιστορία με πολλές πτυχές.  Απλά πρέπει να πω ότι η ιστορία που αφηγήθηκα είναι αληθινή, τα πρόσωπα υπαρκτά, ακόμα και τα ονόματα στις βάρκες είναι τα πραγματικά. Μυθοπλασία χρησιμοποίησα μόνο σε ελάχιστα σημεία στα οποία η έρευνα μου παρουσίασε κενά και δεν ήθελα να χαθεί η ροή του βιβλίου.

Ερ:  Ένα στοιχείο που με εντυπωσιάζει είναι πώς πέρα από τη συγγραφή έχετε πραγματοποιήσει σπουδαία έρευνα για να επιβεβαιώσετε τις πηγές σας. Ποιο ήταν το πιο δύσκολο σημείο της έρευνάς σας;

 

Απ: Θεωρώ ότι το πιο δύσκολο σημείο στην έρευνα ήταν το ευαίσθητο θέμα της προδοσίας στην Κάσο.  Το ποιος πρόδωσε τον Μιχάλη είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο νησί. Όλοι ξέρουν τι συνέβη αλλά κανείς δεν μιλά εύκολα σε μία μικρή κοινωνία. Πιστεύω ότι το πιο δύσκολο ήταν να μπορέσω να πείσω ανθρώπους να μου αποκαλύψουν τι ακριβώς συνέβη.

 

Ερ:  Στο πρόσωπο του Μιχάλη Κουτλάκη ο αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει τους αγώνες που έκαναν τότε οι νέοι για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Ποιο ήταν όμως το στοιχείο που έκανε τον Μιχάλη να διαφέρει;

 

 

Απ: Νομίζω ότι αυτό που έκανε τον Μιχάλη να διαφέρει ήταν ότι ήταν ένα νέο παιδί που τα είχε όλα.  Ήταν από καλή οικογένεια, είχε χρήματα, ο πατέρας του ήταν δήμαρχος στην Κάσο, πήγε στα καλύτερα σχολεία της εποχής αλλά όταν ξέσπασε ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αποφάσισε να καταταγεί εθελοντής στον Πόλεμο. Μην ξεχνάμε ότι ως Δωδεκανήσιος το 1940 ήταν Ιταλός πολίτης, διότι τα Δωδεκάνησα ήταν τότε υπό Ιταλική κατοχή και επομένως δεν είχε κάποια υποχρέωση να πολεμήσει. Επιπλέον αν συλλαμβανόταν θα καταδικαζόταν από τους Ιταλούς για εσχάτη προδοσία εναντίον της Ιταλίας. Ο ίδιος όμως άλλαξε την ημερομηνία γεννήσεως του στην ταυτότητά του και ενώ ήταν 16 χρονών δήλωσε πως ήταν 18 για να μπορεί να καταταγεί.  Όλη του την ζωή πάλευε για ένα και μόνο ιδανικό, την απελευθέρωση του αγαπημένου του νησιού και την ένωση με την Ελλάδα. Πέθανε για το ιδανικό αυτό χωρίς να προλάβει να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα.

Ερ: Η μάνα του Μιχάλη τον περίμενε να επιστρέψει σε όλη τη ζωή της. Γιατί η μάνα είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που δεν παύει ποτέ να ελπίζει;

Απ: Νομίζω ότι η πιο τραγική φιγούρα στο βιβλίο είναι αναμφισβήτητα η μάνα του Μιχάλη.  Όταν φωνάζει στο λιμάνι, αφήστε το παιδί μου δεν έκανε τίποτα, φωνάζει «Παιδί μου, Ακριβό μου» και εμείς δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο Μιχάλης την άκουσε για τελευταία φορά, είναι μία σκηνή που όποτε την θυμάμαι συγκινούμε βαθιά. Βέβαιως δεν ήθελε να πιστέψει ότι είχε χαθεί ο αγαπημένος της γιος και το γεγονός ότι όσο ζούσε δεν έμαθε που βρισκόταν αλλά και που είναι θαμμένος την έκανε να ελπίζει αλλά και να υποφέρει παράλληλα. 

Ερ:  Τα ανδραγαθήματα του Μιχάλη θα τον χαρακτήριζαν ως άνθρωπο ριψοκίνδυνο. Μήπως ο Μιχάλης έπαιζε με τη φωτιά;

Απ: Αναμφισβήτητα έπαιζε με την φωτιά. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσουμε την πράξη του ότι στην Ιταλοκρατούμενη Κάσο μετά τον πόλεμο και ενώ έπρεπε να κρύβει το γεγονός ότι είχε πολεμήσει εναντίον των Ιταλών στην Αλβανία εκείνος γυρνούσε τα βράδια και φώναζε μέσα στα βουνά ΑΕΡΑ!

Τραγουδούσε πατριωτικά τραγούδια και άνοιγε στα πανηγύρια την Ελληνική σημαία.  Μην ξεχνάμε όμως ότι ήταν μόλις 21 χρονών όταν τον συνέλαβαν.

Ερ: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέφτηκε την Κάσο το 1935. Όταν οι κάτοικοι τον ρώτησαν πότε θα απελευθερωθεί το νησί τους εκείνος τους απάντησε ότι μόνο αν η Ιταλία στραφεί εναντίον της Αγγλίας. Αλήθεια ήταν τόσο  διορατικός ο Κρητικός πολιτικός;

Απ: Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με δεδομένες τις διπλωματικές επαφές που έκανε ο Βενιζέλος τα προηγούμενα χρόνια για να διεκδικήσει τα Δωδεκάνησα που όλοι επιβουλεύονταν είναι πιθανόν ο Βενιζέλος να είχε αυτή την διορατικότητα.

Ερ:  Ο Μιχάλης Κουτλάκης είναι ο ήρωας που το πέρασμά του έμεινε στην ιστορία. Έχει ακόμη τα αποθέματα αυτή η ιερή γη της Ελλάδας να ξαναβγάλει πάλι τέτοιες μεγάλες προσωπικότητες;

Απ: Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρχουν πάντα φλογερές προσωπικότητες και σύγχρονοι ήρωες στον τόπο μας. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που λένε αλλοίμονο στην κοινωνία που χρειάζεται ήρωες. Ο Μιχάλης είχε ένα ιδανικό για το οποίο πάλεψε και έδωσε τελικά και την ζωή του. Τα ιδανικά δεν είναι τόσο ξεκάθαρα στις μέρες μας νομίζω.

Ερ:  Αν και το βιβλίο σας είναι καθαρά ιστορικό ανάγνωσμα αγκαλιάστηκε από τους αναγνώστες. Πώς νιώσατε όταν μάθατε ότι ο εκδοτικός οίκος έχει ήδη πραγματοποιήσει την Πέμπτη έκδοση;

Απ: Βρισκόμαστε στην έκτη έκδοση δηλαδή στα 8000 αντίτυπα και βέβαια συγκινήθηκα και χάρηκα πολύ. Όταν γράφεις επιθυμείς να σε διαβάσουν και να αγαπηθεί η προσπάθεια και το συναίσθημα που έβαλες στο βιβλίο από τον κόσμο.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ