Άνετη νίκη για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) προβλέπεται στις εκλογές της Κυριακής στο γερμανικό κρατίδιο του Σλέσβιγκ Χόλσταιν. Στη δεύτερη θέση στοχεύουν οι Πράσινοι.Η γεωγραφική γειτνίαση με τη Σκανδιναβία φαίνεται πως έχει ευεργετικές συνέπειες: σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και δημοσκοπήσεις, στο βόρειο κρατίδιο του Σλέσβιγκ Χόλσταϊν, στα σύνορα με τη Δανία, ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στη Γερμανία. Και αυτό, παρότι πρόκειται για μία από τις πιο φτωχές περιφέρειες της παλαιάς Δυτικής Γερμανίας, που ζει κυρίως από την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, αλλά και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Όποιος αισθάνεται ευτυχισμένος, συνήθως δεν επιδιώκει ριζοσπαστικές αλλαγές. Κι έτσι ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Ντάνιελ Γκύντερ, επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους από το 2017, μπορεί να θεωρεί βέβαιη την επανεκλογή του στις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Εύλογο το επιχείρημά του στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση, στην πόλη Νοϊμίνστερ, με μία υποψία αυτοσαρκασμού: «Όποιος πιστεύει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση, όποιος πιστεύει ότι δεν ήμουν και ο χειρότερος πρωθυπουργός που έχει περάσει από αυτό το κρατίδιο, θα πρέπει την Κυριακή να δώσει την ψήφο του στους Χριστιανοδημοκράτες» λέει χαρακτηριστικά ο 48χρονος Γκύντερ.

Θα κάνουν την έκπληξη οι Πράσινοι;

«Κρατάμε πορεία» είναι το προεκλογικό σύνθημα των Χριστιανοδημοκρατών, εμπνευσμένο από τη ναυτική ορολογία. Οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν 36-38% των ψήφων, έναντι μόλις 18-20% για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Ο υποψήφιος του SPD Τόμας Λόσε-Μίλερ προσπάθησε να προσελκύσει ψηφοφόρους με μία εκσυγχρονιστική σοσιαλδημοκρατική ατζέντα. «Η προστασία του κλίματος, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, αλλά και η καθημερινότητα του πολίτη είναι στο επίκεντρο», επισημαίνει. «Γιατί να μας εμπιστευθεί ο κόσμος για την προστασία του κλίματος, αν δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις για την προστασία των ενοικιαστών;» Η παρουσία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του SPD στο Κίελο δεν φαίνεται να μικραίνει τη μεγάλη διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες. Θεωρητικά ένας «μεγάλος συνασπισμός» Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στο Κίελο θα ήταν εφικτός, αλλά πολιτικά δεν φαίνεται επιθυμητός.

Την έκπληξη θέλουν να κάνουν οι Πράσινοι, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει και τείνουν να προσπεράσουν τους Σοσιαλδημοκράτες στις δημοσκοπήσεις. Η καλή απόδοση της «πράσινης» υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, αλλά και του «πράσινου» υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Βερολίνο, μάλλον ωφελεί και την προεκλογική καμπάνια στο ταπεινό Σλέσβιγκ Χόλσταϊν. Ήδη σήμερα οι Πράσινοι συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ντάνιελ Γκύντερ, αλλά στις τελευταίες τους προεκλογικές συγκεντρώσεις τηρούν αποστάσεις από τους Χριστιανοδημοκράτες και διερωτώνται μεταξύ σοβαρού και αστείου γιατί να μην είναι «πράσινος» και ο επόμενος πρωθυπουργός του κρατιδίου. «Αυτός ο πρωθυπουργός σε κάθε ομιλία του είναι όλο επαίνους για την Αναλένα, για τον Ρόμπερτ, αλλά και για μένα», λέει η υποψήφια του κόμματος Μόνικα Χάινολντ. «Θέλει να μας πείσει ότι κάπου είναι κι εκείνος λίγο ‘πράσινος’. Όχι λοιπόν, δεν είναι ‘πράσινος’, είναι χριστιανοδημοκράτης. Και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα είναι ένα συντηρητικό κόμμα».

Και «μειονοτικό» κόμμα στη Βουλή

Μία ιδιαιτερότητα της τοπικής πολιτικής σκηνής είναι το κόμμα της δανικής μειονότητας SSW, που ιδρύθηκε το 1948 και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των περίπου 50.000 Δανών, που διαμένουν στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν. Ήδη από τη δεκαετία του ’50 έχει αποκηρύξει τον αρχικό στόχο της επανένωσης με τη Δανία, αλλά διατηρεί τακτικές επαφές με την κυβέρνηση της Κοπεγχάγης. Σήμερα οι παρεμβάσεις του SSW αφορούν κυρίως θέματα τοπικής εμβέλειας, όπως οι οικολογικές προδιαγραφές στις ιχθυοκαλλιέργειες και η προστασία των χαμηλόμισθων από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Με βάση το ισχύον δίκαιο για την προστασία των μειονοτήτων, το κόμμα εξαιρείται από το όριο του 5% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την εκπροσώπηση στη Βουλή. Μάλιστα στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2017, το SSW κατάφερε να εκλέξει και πάλι βουλευτή στην ομοσπονδιακή Βουλή του Βερολίνου, για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια.

Γιάννης Παπαδημητρίου (ARD, DPA)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ