Δεκάδες χιλιάδες άτομα αναμένονται το απόγευμα σε μουσική εκδήλωση κατά τού ρατσισμού και της βίας. Αναμετάδοση σε όλη τη Γερμανία. Συνεχίζεται η συζήτηση για την παρακολούθηση της AfD από μυστικές υπηρεσίες.«Είμαστε περισσότεροι» – αυτός είναι ο τίτλος της σημερινής συναυλίας διαμαρτυρίας στο Κέμνιτς. Γνωστά γερμανικά μουσικά συγκροτήματα της ροκ, της ραπ και της πανκ μουσικής σκηνής, όπως οι Tote Hosen (βλ. κεντρική φωτογραφία) θέλουν με αυτόν τον τρόπο να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ακροδεξιά βία. Εδώ και ημέρες διεξάγονται στην ανατολικογερμανική πόλη διαδηλώσεις ακροδεξιών, νεοναζιστών και αντιπάλων της προσφυγικής πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης. Αφορμή ήταν ο θάνατος ενός 35χρονου γερμανού, ο οποίος πριν από μια εβδομάδα έπεσε θύμα καυγά με ξένους. Ως ύποπτοι έχουν προφυλακιστεί δύο άτομα από το Ιράκ και τη Συρία.

Αναμένονται δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών και των μουσικών που θα συμμετέχουν στόχος της σημερινής εκδήλωσης δεν είναι είναι να γιορτάσουν ένα πάρτι. Αντίθετα με τη συναυλία θέλουν να εκφράσουν την «απέχθειά» τους για όλους εκείνους που «εκμεταλλεύονται μια δολοφονία για να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα το ρατσισμό τους.» Απο τις 6 μ.μ. (ελληνική ώρα) τουλάχιστον 12 δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλη τη Γερμανία θα μεταδώσουν τη συναυλία ενώ θα υπάρξει και απευθείας αναμετάδοση στο Facebook.

Πάντως η αστυνομία της ανατολικογερμανικής πόλης δεν είναι σε θέση ακόμη να εκτιμήσει τον αριθμό των επισκεπτών, δηλώνει εκπρόσωπος των διοργανωτών της συναυλίας. Με βάση όμως τις πολλές εγγραφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσγς θα πρέπει να αναμένονται δεκάδες χιλιάδες άτομα. Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον χώρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η υπαίθρια συναυλία, ώστε να μπορούν να είναι παρόντες όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Στην επιτυχία της εκδήλωσης θέλουν να συμβάλουν και οι πολίτες του Κέμνιτς, προσφέροντας σε επισκέπτες κρεβάτια στα σπίτια τους για διανυκτέρευση, ενώ εταιρείες λεωφορείων διοργανώνουν ειδικές διαδρομές.

Αντισυνταγματικό το AfD;

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η συζήτηση στη Γερμανία για το κατά πόσο θα πρέπει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος να παρακολουθεί το ξενοφοβικό κόμμα Ενναλακτική για τη Γερμανία (AfD) λόγω των επαφών του με τον ακροδεξιό χώρο. Σε αντίθεση με τους σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικούς εταίρους τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU απορρίπτουν μέχρι στιγμής την παρακολούθηση.

Όπως δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, για να παρακολουθήσει την Εναλλακτική για τη Γερμανία η μυστική υπηρεσία που είναι αρμόδια για αντισυνταγματικές δραστηριότητες, δεν αρκούν συμπεριφορές μεμονωμένων στελεχών αλλά θα πρέπει να διαπιστωθεί μια εχθρική προς το Σύνταγμα στάση ολόκληρου του κόμματος. Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να τεκμηριωθεί πάντως ότι το AfD στο σύνολό του ακολουθεί μια πολιτική που αντιβαίνει στο γερμανικό Σύνταγμα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ