Πολιτικοί των μεγάλων κομμάτων επισκέπτονται την πόλη για να συζητήσουν με τους πολίτες, σε μια προσπάθεια περιθωριοποίησης της ακροδεξιάς. 3 στους 4 Γερμανούς τη θεωρούν επικίνδυνη για τη δημοκρατία.Πρώτο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης που επισκέπτεται σήμερα την πόλη Κέμνιτς στην Ανατολική Γερμανια είναι η υπουργός Οικογένειας και Νεολαίας Φρανσίσκα Γκίφαϊ προκειμένου να συναντηθεί με οργανώσεις και ιδρύματα. Σε πρώτες δηλώσεις της το πρωί, η πολιτικός του SPD εξέφρασε κατανόηση για τους πολίτες που φοβούνται για την ασφάλειά τους μετά το θάνατο ενός 35χρονου γερμανού σε καυγά με αλλοδαπούς τα ξημερώματα της Κυριακής. Από την άλλη πλευρά όμως, τόνισε η υπουργός, οι «συγκλονιστικές» εικόνες, δηλαδή τα ανθρωποκυνηγητά στο κέντρο της πόλης ενάντια σε ξένους, προκάλεσαν στο εξωτερικό ανησυχία. Το ζητούμενο είναι σύμφωνα με την κ. Γκίφαϊ να ενισχυθεί το πνεύμα διαλόγου και να αναδειχθεί ότι το Κέμνιτς αλλά και στο κρατίδιο της Σαξονίας είναι κάτι περισσότερο από τον «ακροδεξιό όχλο».

Την προσπάθεια διαλόγου με τους πολίτες κατέβαλε χθες το βράδυ και ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ σε δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων. Η εκδήλωση μεν είχε προγραμματιστεί από καιρό, αλλά λόγω των πρόσφατων επεισοδίων απέκτησε ιδιαίτερη σημασία. Η συζήτηση χαρακτηριζόταν από έντονη συναισθηματική φόρτιση και κατηγορίες ενάντια στους πολιτικούς ότι δεν παίρνουν στα σοβαρά τους φόβους τους. Αναφερόμενος το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε αυτές τις κατηγορίες ο κ. Κρέτσμερ παραδέχτηκε ότι πολλοί πολίτες διακατέχονται από το αίσθημα ότι δεν αντιμετωπίζονται «δίκαια». Είναι σημαντικό να μη «βάζουμε στο ίδιο καζάνι» αυτούς τους πολίτες με εκείνους που προπαγανδίζουν τη βία και το μίσος. Θα πρέπει «να περιθωριοποιηθούν οι εξτρεμιστές», τόνισε ο κ. Κρέτσμερ.

Νεότερες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF-Politbarometer) το 76% των Γερμανών εκτιμά ότι η δημοκρατία στη Γερμανία απειλείται από την ακροδεξιά και μόνο το 23% δεν βλέπει αυτό τον κίνδυνο. Μεταξύ των οπαδών του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μόνο ένα 34% βλέπει έναν τέτοιο κίνδυνο και το 65% όχι. Από μια άλλη δημοσκόπηση προκύπτει ότι τα 3/4 των Γερμανών διαφωνεί με την απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία μουσουλμάνων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Kantar Emnid το 73% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τη δήλωση «θα πρέπει εξ αρχής να απαγορευτεί» η μετανάστευση μουσουλμάνων στη Γερμανια, ενώ το 24% την επικροτούν. Διαφορετική είναι η εικόνα μεταξύ των οπαδών του AfD: 68% θα ήθελαν την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στη χώρα.

Πάντως, αν τη Κυριακή διεξάγονταν εκλογές στη Γερμανία το AfD θα αύξανε σύμφωνα με το ZDF-Politbarometer κατά μία μονάδα τους ψήφους στο 17%. Τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU θα παρέμειναν στο 31% και οι Σοσιαλδημοκράτες στο 18%. Οι δε Πράσινοι θα έπεφταν κατά μια μονάδα στο 14%. «Η Αριστερά» θα έχανε επίσης μια μονάδα και θα συγκέντρωνε ένα 8%. Οι δε Φιλελεύθεροι παραμένουν στο 8%.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ