Τέλος στην πολιτική της «μηδενικής ανοχής» βάζει η κινεζική ηγεσία υπό την πίεση των διαδηλώσεων αλλά των ανησυχητικών στοιχείων για την οικονομία. Βέβαια, οι υπεύθυνοι την ονομάζουν “προσαρμογή”.Μόλις πριν από λίγες ημέρες θα ήταν αδιανόητο. Αλλά οι μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες διαδηλώσεις των Κινέζων στους δρόμους της χώρας ανάγκασαν την κινεζική ηγεσία να ανακρούσει πρύμνα. Προχώρησε στη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων κατά της Covid-19. Η είδηση που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προκάλεσε ανακούφιση. Ο Λιανγκ Βανιάν, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας σε πάνελ επιστημόνων, δεν θέλησε βέβαια να μιλήσει για χαλάρωση των μέτρων δίνοντας τη δική του ερμηνεία.

Δέκα μέτρα

«Τα βελτιωμένα και εξειδικευμένα μέτρα δεν σημαίνουν ότι χαλαρώνουμε εντελώς ή καταργούμε τους περιορισμούς για την Covid-19. Σημαίνει ότι είμαστε πιο επιστημονικοί, πιο δραστήριοι, πιο στοχευμένοι στον έλεγχοι της πανδημίας. Τα νέα μέτρα θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις αρχές προσανατολισμού για τους ανθρώπους μας. Θα προσανατολιστούν στο να κάνουμε τον έλεγχο της πανδημίας πιο ανθεκτικό στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και πιο προσαρμοσμένο στη νέα εποχή και τις νέες αποστολές». Αλλά ποια είναι αυτά τα μέτρα; Για άτομο θετικό στον ιό αλλά χωρίς συμπτώματα ή με ήπια πορεία της νόσου, θα πρέπει να είναι «βασικά» δυνατή η καραντίνα στο σπίτι και όχι σε νοσοκομείο ή σε εγκαταστάσεις καραντίνας. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν. Μετά την παρέλευση μιας εβδομάδας θα πρέπει να γίνονται δύο αρνητικά τεστ PCR για να μπορεί κάποιος να κινηθεί ελεύθερα έξω.

Τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κάποιον θετικό στον ιό, θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 5 ημέρες και στη συνέχεια να κάνουν το τεστ για να μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Με άλλα λόγια, αντί η Κίνα να προσπαθεί με τη βία να μηδενίσει τα κρούσματα, όπως έκανε μέχρι τώρα, στο εξής θα ζει με τον κορωνοϊό όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Και όπως το περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Λι Μπιν υιοθετώντας μίαν άλλη ρητορική, η νέα ευελιξία αποτελεί αντίδραση στην «αστάθεια της πανδημίας». Ο πρόεδρος της ίδιας Επιτροπής Λιανγκ Βανιάν έκανε λόγο μάλιστα ανοιχτά για προσαρμογή.

Χαλάρωση κατ’ επιταγή της οικονομίας

«Με όλην την πρακτική και τις επιστημονικές έρευνες τα τελευταία χρόνια, μαζί με την εμπειρία από τη διεθνή κοινότητα λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες στην Κίνα, η συνεχής βελτίωση και προσαρμογή είναι πολιτικές ενεργές, όχι παθητικές. Το έργο μας θα συνεχιστεί αδιάλειπτα και στο μέλλον. Νομίζω ότι κινούμαστε προς τα μπροστά βήμα-βήμα χωρίς διακοπή. Η αρχή, στην οποία προσανατολιζόμαστε και ισορροπούμε, βρίσκεται ανάμεσα στα μέτρα πρόληψης, ελέγχου και εξασφάλισης των απαιτήσεων για ιατρικές θεραπείες, και στη διασφάλιση των κανονικών απαιτήσεων των ανθρώπων για κανονική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι μεγάλης σημασίας».

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα έγιναν λίγη ώρα μετά την επίσημη δημοσίευση ανησυχητικών στοιχείων για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» στον κορωνοϊό για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.Και φυσικά πριν τις ανακοινώσεις προηγήθηκε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος υπό την προεδρία του Σι Ζιπίνγκ, ο οποίος έδωσε την «ευλογία» του.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/CCTV/dpa/afp

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ