Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή μια εβδομάδα μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. Τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.Χθες Τετάρτη τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της αμερικανικής απόφασης ενώ αργά το βράδυ τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας με στόχους εδάφη του Ισραήλ. Δύο από αυτούς αναχαιτίστηκαν επιτυχώς από την αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ.

Ο Ντέιβιντ Μπριν, αρχισυντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post εκτίμησε πάντως ότι η ανακοίνωση του Τραμπ αφήνει ορισμένα μικρά περιθώρια διαπραγματεύσεων.

"Γι 'αυτό ακριβώς πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που η διακήρυξη δεν είναι τόσο σαφής, αλλά αντιθέτως διφορούμενη, προκειμένου να αφήνει ανοιχτό εάν στο μέλλον μπορεί να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Έτσι η ανατολική Ιερουσαλήμ μπορεί να είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης και η δυτική του Ισραήλ, εφόσον οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο».

Τα τρία σενάρια

Παρά τις πιθανότητες ενός κοινά αποδεκτού συμβιβασμού μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο μέλλον όπως λέει, το μελλοντικό status της Ιερουσαλήμ είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί.

«Η πρώτη επιλογή οδηγεί σε διαπραγματεύσεις. Η δεύτερη στο ακριβώς αντίθετο, στο να καταρρεύσουν δηλαδή όλα και οι Παλαιστίνιοι να επιστρέψουν στον ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ. Η τρίτη επιλογή είναι ένας ενδιάμεσος δρόμος τον οποίο συνεχίζουμε να ακολουθούμε, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να οδηγεί πουθενά».

Σύμφωνα με τοπική δημοσκόπηση που διενήργησε η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδας της Παλαιστίνης Al Quds, το 90% των Παλαιστινίων δεν αποδέχονται την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας και πολιτικός αναλυτής Αμπού Σαγιάντ κάλεσε τον Τραμπ να σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

«Στην ανατολική Ιερουσαλήμ ζουν σήμερα 330.000 Παλαιστίνιοι Άραβες. Αδιαφόρησε γι΄ αυτούς. Για τον Τραμπ αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν και αυτό είναι λάθος. Πρέπει να μας σεβαστεί, να σεβαστεί τις προσπάθειές μας και τα δικαιώματά μας αλλά και το διεθνές δίκαιο».

«Να αναθεωρήσει ο Τραμπ»

Η αμφιλεγόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου συνεχίζει να προκαλεί τις οργισμένες αντιδράσεις των Παλαιστινίων. Ο Αμπού Σαγιάντ εκτιμά μάλιστα ότι ενδεχομένως να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης σε περίπτωση που ο Τραμπ δεν αναθεωρήσει.

«Οι Ισραηλινοί ενθαρρύνονται από τη δήλωση του Τραμπ και την αναγνώριση. Θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τα όσα είπε ή θα πρέπει να την εξισορροπήσει κάνοντας άλλη μια δήλωση με την οποία να αναγνωρίζει την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», λέει ο αρθρογράφος.

rtr, Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ