Σε μια απόφαση που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του γερμανικού Κοινοβουλίου οι βουλευτές της επιτροπής Δικαιοσύνης καθαίρεσαν τον Στέφαν Μπράντνερ, πρόεδρο της επιτροπής και πολιτικό του ακροδεξιού κόμματος AfD.Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική απόφαση. Ποτέ άλλοτε στην μεταπολεμική ιστορία της γερμανικής Βουλής δεν έχει καθαιρεθεί πρόεδρος κοινοβουλευτικής επιτροπής. «Πρόκειται για άνευ προηγουμένου διαδικασία αλλά είχαν προηγηθεί άνευ προηγουμένου εκτροχιασμοί», σχολίασε ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Μάρκο Μπούσμαν.

Ο πρώην, πλέον, πρόεδρος της επιτροπής Δικαιοσύνης και βουλευτής του εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Στέφαν Μπράντνερ είχε προκαλέσει το τελευταίο διάστημα με διάφορες ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις του. Στον απόηχο της αντισημιτικής τρομοκρατικής επίθεσης στο Χάλε είχε κάνει λόγο για «πολιτικούς που περιφέρονται με κεριά σε τζαμιά και συναγωγές» παρότι τα θύματα ήταν Γερμανοί. Επίσης, στα τέλη Οκτωβρίου είχε χαρακτηρίσει «αργύρια του Ιούδα» την απονομή ύψιστης τιμητικής διάκρισης στον δημοφιλή γερμανό μουσικό και επικριτή των εθνολαϊκιστών Ούντο Λίντενμπεργκ. Η δήλωση είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση του γερμανικού Δικηγορικού Συλλόγου που ζήτησε ζητήσει την παραίτηση του πολιτικού του AfD.

«Ανείπωτα tweet»

«Καταφέρθηκε με ανείπωτα tweet εναντίον μειονοτήτων», επισήμανε ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Γιοχάνες Φέχνερ ενώ ο εκπρόσωπος των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU Γιαν-Μάρκο Λούτσακ υπογράμμισε ότι «η απομάκρυνση του Μπράντνερ είναι ένα σαφές μήνυμα κατά της υποδαύλισης του μίσους». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην επιτροπή Δικαιοσύνης -πλην φυσικά του AfD- ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσης του ακροδεξιού πολιτικού από την προεδρία.

Κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου το φθινόπωρο του 2017 τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να μοιράσουν αναλογικά προς τον αριθμό των εδρών και τις θέσεις των προέδρων των επιτροπών. Έτσι η Εναλλακτική για τη Γερμανία διευθύνει τρεις συνολικά επιτροπές της Bundestag: Δικαιοσύνης, Τουρισμού και Προϋπολογισμού. Η προεδρία της επιτροπής Προϋπολογισμού, που για ευνόητους λόγους θεωρείται η πιο σημαντική, είθισται να ανατίθεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρός της Πέτερ Μπόρινγκερ ωστόσο θεωρείται αρκετά πιο μετριοπαθής και πιο χαμηλών τόνων από τον Μπράντνερ.

Κομματικός φίλος του αρχηγού της «πτέρυγας»

Οι επικεφαλής των επιτροπών ορίζονται κανονικά από τον εκάστοτε πρόεδρο της Βουλής. Όταν όμως μέλη των επιτροπών εκφράζουν ενστάσεις, τότε ακολουθεί ψηφοφορία. Όλοι οι προερχόμενοι από το εθνολαϊκιστικό στρατόπεδο πρόεδροι είχαν εκλεγεί από τα μέλη των αντίστοιχων επιτροπών.

Ο νομικός Στέφαν Μπράντνερ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις τελευταίες εκλογές του 2017 και στις αρχές του 2018 οι συνάδελφοί του τον εξέλεξαν στην προεδρία της επιτροπής Δικαιοσύνης της γερμανικής Βουλής. Παλαιότερα ήταν μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, από το οποίο αποχώρησε το 2013 για να προσχωρήσει στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Έναν χρόνο αργότερα εξελέγη βουλευτής στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Θουριγγίας. Ο ίδιος ισχυρίζεται μεν ότι δεν ανήκει στον κύκλο της ακροδεξιάς «πτέρυγας» του Μπγερν Χέκε που στις πρόσφατες εκλογές του κρατιδίου κατάφερε να αναδειχθεί δεύτερη δύναμηθεωρείται όμως άτομο του στενού του κύκλου.

Κώστας Συμεωνίδης (DW, tagesschau.de)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ