Στο αποκορύφωμα της τουριστικής κίνησης η προαναγγελθείσα για αύριο 24ωρη απεργία των πιλότων της Ryanair και στη Γερμανία θα προκαλέσει χάος στα αεροδρόμια. Οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα θα γίνουν κανονικά.Δεν θα μπορούσε να πέσει σε χειρότερη περίοδο η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλαν για αύριο οι εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair. Μετά τους συναδέλφους τους στο Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία και πιθανότατα την Ολλανδία, τώρα και οι εργαζόμενοι στην Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν αύριο σχεδόν όλες οι πτήσεις από και προς τη Γερμανία, συνολικά 250. Προβλέπεται έτσι λοιπόν αύριο χάος στα γερμανικά αεροδρόμια. Η απεργία ξεκινά τις 03.00 της Παρασκευής και αναμένεται να τελειώνει την ίδια ώρα το Σάββατο.

Πτήσεις από και προς την Ελλάδα θα γίνουν

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ακυρωθούν 400 από τις 2.400 πτήσεις. Απογειώσεις και προσγειώσεις από τα γερμανικά αεροδρόμια θα γίνουν από και προς χώρες, οι εργαζόμενοι των οποίων στην Rynair δεν απεργούν, άρα οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα από τη Γερμανία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν, αν και καλό θα είναι οι επιβάτες να έρθουν σε επικοινωνία με την εταιρεία πριν από την αναχώρηση. Δεν θα γίνουν πτήσεις από και προς το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, και ίσως την Ολλανδία.

Το συνδικάτο πιλότων Cockpit εξέφρασε τη λύπη του προς τους επιβάτες για την αναστάτωση, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα η απεργία στοχεύει την Ryanair, η οποία όμως «δεν δείχνει εποικοδομητική στάση στα αιτήματα του κλάδου για αύξηση αποδοχών και καλύτερες συνθήκες εργασίας».

Αλλά και το συνδικάτο αεροσυνοδών UFO εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον απεργιακό αγώνα. «Στηρίζουμε την απεργία ως ύστατο νόμιμο μέσο για ουσιαστικές παραχωρήσεις». Στήριξη οι εργαζόμενοι βρήκαν και από άλλα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Συνδικάτων έκανε λόγο για ένα καλό σημάδι, που θα δώσει μήνυμα και σε άλλες επιχειρήσεις για το ότι δεν μπορούν τόσο απλά να αγνοούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

«Απεργία Ryanair, 24 ώρες προστασίας του κλίματος»

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση και των Ολλανδών πιλότων για συμμετοχή στην αυριανή απεργία η Ryanair προσέφυγε στην ολλανδική δικαιοσύνη και με ασφαλιστικά μέτρα ζητά να κηρυχθούν παράνομες οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα. Αναλυτές σημειώνουν ότι η Ryanair, που είναι η δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρία της Ευρώπης, έφτασε τόσο ψηλά χάρη στους πολύ χαμηλούς ναύλους. Άρα για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων θα πρέπει να αυξήσει τις αποδοχές τους με συνέπεια την αύξηση των εισιτηρίων. Μια άλλη επίκαιρη πτυχή, επισημαίνει από την πλευρά της η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου. «Απεργία Ryanair, 24 ώρες προστασίας του κλίματος», τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ dpa, afp,Spiegel

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ