Η Τερέζα Ρούνεϊ φωτογραφίζει οικογένειες και ζευγάρια. Σε καιρούς κορωνοϊού βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να απαθανατίζει οικογένειες στο σπίτι τους χαρίζοντάς τους όμορφες στιγμές όσο διαρκεί η καραντίνα.Εδώ και δύο μήνες η Άννα δεν έχει βγει απ΄ το σπίτι. Ο σύζυγός της Μάριο είναι ο μόνος στην οικογένεια που βγαίνει για να ψωνίσει. Και οι δύο έχουν υποκείμενα νοσήματα και πρέπει να προστατεύσουν τους εαυτούς αλλά και τα παιδιά τους από τον κορωνοϊό. Αυτό το απόγευμα ωστόσο οι γονείς και τα δύο παιδιά τους έχουν προγραμματίσει κάτι ιδιαίτερο για να ξεφύγουν λίγο από τη μονοτονία της καραντίνας. Η οικογένεια συγκεντρώνεται στα παράθυρο, στην πρόσοψη του σπιτιού και περιμένει τη Τερέζα Ρούνεϊ, η οποία μετά από λίγο φθάνει έξω από το σπίτι κρατώντας τη φωτογραφική της μηχανή και μια σκάλα.

Παράλληλα με την κανονική της δουλειά, η Τερέζα Ρούνεϊ εργάζεται και ως φωτογράφος. Μέχρι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας φωτογράφιζε γάμους, βαπτίζεις ή οικογένειες στην ύπαιθρο. Λόγω κορωνοϊού ωστόσο σταμάτησε κάθε σχετική δραστηριότητά της. Για να παραμείνει ωστόσο δημιουργική η 34χρονη είχε μια πρωτότυπη ιδέα.

Μέσω Facebook πρότεινε σε οικογένειες και ζευγάρια στη γειτονιά της μια φωτογράφιση πίσω απ΄ τα παράθυρα του σπιτιού, στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Όλα αυτά τηρώντας τους ισχύοντες κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, τονίζει στη DW η Τερέζα Ρούνεϊ. Ο μόνος περιορισμός για μένα είναι ότι μπορώ με τη σκάλα να φθάσω το πολύ στον πρώτο όροφο, λέει. Μετά τη φωτογράφιση οι οικογένειες ή τα ζευγάρια λαμβάνουν δωρεάν μέσω διαδικτύου τις φωτογραφίες. Είναι μια ωραία ανάμνηση από τον καιρό της καραντίνας, τονίζει η φωτογράφος.

Λεπτομερείς οδηγίες μέσω τηλεφώνου

Μόλις φθάνει έξω από το σπίτι της Άννας και του Μάριο, η Τερέζα Ρούνεϊ τους τηλεφωνεί για να πει στην οικογένεια που να σταθεί για να ξεκινήσει η φωτογράφιση. Η Άννα βάζει τη κλήση σε ανοιχτή ακρόαση για να ακούν όλοι. Συγκεντρώνονται όλοι στο πρώτο όροφο, η φωτογράφος ανεβαίνει στη σκάλα και αρχίζει να τους δίνει οδηγίες. «Ο Μάριο να πάρει στη αγκαλιά του τη μικρή για να φαίνεται καλύτερα. Μπορείτε να έρθετε όλοι πιο κοντά στο παράθυρο; Τέλεια, έτσι ακριβώς».

Η οικογένεια του Μάριο και της Άννας είναι η 15η οικογένεια που φωτογραφίζει μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τερέζα Ρούνεϊ. Ξεχωρίζει ένα ζευγάρι, το οποίο την κάλεσε με αφορμή την 48η επέτειο γάμου του. Χάρηκαν πολύ που ήμουν παρούσα για να γιορτάσουμε μαζί αυτή τη τόσο ξεχωριστή μέρα, λέει η φωτογράφος. Μερικές μέρες πριν τη φωτογράφιση η Τερέζα στέλνει στους ενδιαφερόμενους δύο ερωτήσεις: Πώς βιώνει η οικογένεια αυτή τη περίοδο; Τι είναι το πρώτο που θα κάνουν όταν τελειώσει η καραντίνα; Στους περισσότερους λείπει η αγκαλιά των φίλων τους, λέει η φωτογράφος και προσθέτει: «Πολλοί όμως λένε ότι τις μέρες αυτές τα μέλη της οικογένειας ήρθαν πιο κοντά».

Μου λείπουν οι κουβέντες με τους γείτονες

Σε αυτό το κλίμα είναι και οι απαντήσεις του Μάριο και της Άννας. Απολαμβάνουν να βλέπουν τον μερικών μηνών γιό τους να μεγαλώνει. Δεν χάνουμε καμιά του πρόοδο, λέει η Άννα αργότερα στην DW. Προσθέτει όμως ότι αυτό που της λείπει είναι πού και πού να μιλά με άγνωστους ανθρώπους: «Είμαι ένας ανοιχτός άνθρωπος που λατρεύει τις κουβέντες. Πριν τη πανδημία μιλούσα συχνά με ανθρώπους της γειτονιάς. Γι αυτό και μου άρεσε τόσο πολύ η επικοινωνία με την Τερέζα Ρούνεϊ».

Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης οι δύο γυναίκες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία. Η Τερέζα προσπαθεί να κάνει την 3χρονη κόρη της Άννας να χαλαρώσει. Και τελικά τα καταφέρνει. Η μικρή κολλάει τη μύτη της στο τζάμι και η φωτογράφος απαθανατίζει την όμορφη στιγμή. Λίγο πριν ολοκληρωθεί ηφωτογράφιση η οικογένεια αποσύρεται για να επανέλθει στα παράθυρα… μασκαρεμένη. Η Άννα και το μωρό είναι ντυμένοι δράκοι, ο μπαμπάς φορά ολόσωμη στολή με μάσκα και η κόρη έχει μεταμφιεστεί σε μάγισσα. Τρελαινόμαστε για το καρναβάλι, λέει η Άννα. Μόλις μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει η καραντίνα γιόρταζαν την αποκριά. Μετά το τέλος της φωτογράφισης η Τερέζα Ρούνεϊ κατεβαίνει από τη σκάλα και βάζει την φωτογραφική μηχανή στη θήκη της. Σε λίγες μέρες η Άννα και ο Μάριο θα λάβουν με mail τις φωτογραφίες. Περάσαμε πολύ όμορφα, λέει χαρούμενη η Άννα. Για μια στιγμή όλη η οικογένεια είχε την αίσθηση της κανονικότητας, όπως πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Λίζα Χένελ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ