Καθοριστική θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, γιατί θα κριθεί στην πράξη η βούληση για συμβιβασμό, που εξέφραζαν όλοι ακόμη και χθες αργά το βράδυ.Η χθεσινή μέρα και μετά τη νέα συμβιβαστική πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επέτρεψε την επίτευξη προόδου σχεδόν σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, και πρωτίστως βελτίωσε την ατμόσφαιρα στις συζητήσεις και διαβουλεύσεις. Ωστόσο, σε τόσο κρίσιμες διαπραγματεύσεις, όπως η συγκεκριμένη των περίπου 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, όπου πέρα από τις οικονομικές έχει πολιτικές προεκτάσεις, είναι λογικό να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι μεγαλύτερες διαφωνίες που καλείται να ξεπεράσει σήμερα ο κ. Μισέλ έχουν να κάνουν με τον καθορισμό του ποσού των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου κυρίως η Ολλανδία επιμένει ότι θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω. Χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε μια μείωση της τάξης του 10% από τα 500 δισ. ευρώ που είχε εισηγηθεί η Κομισιόν στα 450 δισ. ευρώ. Σήμερα εκτιμάται ότι θα κάνει νέα πρόταση ο κ. Μισέλ, ο οποίος μπορεί να προτείνει μια ακόμη μικρή μείωση, ώστε οι χώρες του Βορρά να αποδεχθούν το συνολικό πακέτο.

Απαιτείται «γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση»

Πάντως, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησαν χθες τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δεχθούν το τελικό ποσό των επιχορηγήσεων να καθοριστεί κάτω από τα 400 δισ. ευρώ. Ανοικτά θέματα υπάρχουν και άλλα, αλλά εάν ξεπεραστεί το ζήτημα των επιχορηγήσεων του ταμείου ανάκαμψης τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία εντός της ημέρας ή στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα.

Προσερχόμενος στην συνεδρίαση, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος, ώστε να υπάρξει συμφωνία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για άρση του αδιεξόδου σήμερα. «Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», τόνισε, προσθέτοντας ότι «αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ