Τετράωρη στάση εργασίας πιλότων της εταιρείας Ryanair το πρωί της Παρασκευής στα γερμανικά αεροδρόμια. Η πρώτη απεργία στην ιστορία της Ryanair. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα για τις πτήσεις προς Ελλάδα.Περιορισμένες ήταν οι επιπτώσεις της τετράωρης στάσης εργασίας πιλότων της Ryanair την Παρασκευή το πρωί (6-10 ελληνική ώρα) στη Γερμανία. Όπως προκύπτει από ανακοίνωση της εταιρείας μόνον 9 από τις 36 πρωινές πτήσεις είχαν καθυστέρηση, οι υπόλοιπες πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Οι καθυστερήσεις δεν αφορούσαν όμως πτήσεις προς την Ελλάδα.

Ενώ χαρακτηρίζει την προειδοποιητική απεργία ως «περιττή» η Ryanair υποστηρίζει πως συμμετείχαν μόνο λίγοι πιλότοι. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα – η σημερινή στάση εργασίας ήταν η πρώτη στην 30χρονη ιστορία της μεγαλύτερης σε αριθμούς επιβατών ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρίας.

Αντιθέτως ως «απολύτως ικανοποιητική» θεωρεί τη συμμετοχή το συνδικάτο πιλότων Vereinigung Cockpit (VC). Ναι μεν πραγματοποιήθηκαν όλες οι πτήσεις, όμως σημειώθηκαν αρκετές καθυστερήσεις. Το VC παραδέχεται πως την τελευταία στιγμή η Ryanair όντως κατάφερε να επανδρώσει τα αεροπλάνα με πιλότους από το εξωτερικό και με πιλότους που έχουν προσωρινή σύμβαση.

Αυτοί όμως θα λείψουν από άλλες πτήσεις επισημαίνει ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Μάρκους Βαλ. Παράλληλα το VC ανακοίνωσε πως τις δύο πρώτες ημέρες των Χριστουγέννων δεν πρόκειται να υπάρξουν στάσεις εργασίας. Το τι όμως θα προκύψει μετά θα εξαρτηθεί από την προθυμία της Ryanair να αντιμετωπίσει το συνδικάτο ως ισότιμο εταίρο.

Ουσία της αντιπαράθεσης

Αιτία της προειδοποιητικής απεργίας ήταν η άρνηση της διοίκησης της ιρλανδέζικης αεροπορικής εταιρείας την Τετάρτη να δεχτεί στο Δουβλίνο ως συνομιλητές δύο μέλη της πενταμελούς διαπραγματευτικής επιτροπής του συνδικάτου των πιλότων.

Η ουσία της αντιπαράθεσης βρίσκεται όμως αλλού. Μέχρι πρόσφατα η Ryanair αρνούνταν να αναγνωρίσει τα συνδικάτα ως εκπροσώπους των εργαζομένων και να διαπραγματευτεί μαζί τους συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σε συνεργασία με άλλα συνδικάτα στην Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία το VC ανάγκασε τη Ryanair να αλλάξει γραμμή. Η επόμενη συνάντηση της αεροπορικής εταιρείας και συνδικάτου των πιλότων με θέμα τη συλλογική σύμβαση εργασία έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ