Το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο καταγγέλλει την έλλειψη προστασίας από την αστυνομία στη συναγωγή της πόλης Χάλε. Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός έχει αποκτήσει νέο πρόσωπο. Αμφισβητείται η θεωρία του μεμονωμένου δράστη.Σύσσωμoς ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας αποδοκιμάζει τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση σε συναγωγή της πόλης Χάλε 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λειψίας. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Εβραίους η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ παραβρέθηκε χθες το βράδυ σε εκδήλωση στην κεντρική συναγωγή του Βερολίνου και σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ επισκέφθηκαν τη συναγωγή στη Χάλε.

Παράλληλα οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές διεξάγουν έρευνες, κυρίως για το αν ο 27χρονος ύποπτος είχε συνεργάτες. Τη μέχρι στιγμής υπόθεση της αστυνομίας ότι πρόκειται για μεμονωμένο δράστη αμφισβητούν ειδικοί σε θέματα ακροδεξιάς τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τον Τόραλφ Σταουντ αυτού του είδους οι δράστες, οι λεγόμενοι «μοναχικοί λύκοι», είναι σαφώς ενταγμένοι σε ακροδεξιά δίκτυα. Πέραν αυτού η πόλη Χάλε θεωρείται ως «άντρο» του λεγόμενου ακροδεξιού «Κινήματος Ταυτοτήτων» (Identitäre Bewegung) που προπαγανδίζει ενεργά τον αντισημιτισμό στο διαδίκτυο.

Ριζοσπασπαστικοποίηση της ακροδεξιάς

Εκ μέρους του γερμανικού Κεντρικού Εβραϊκού Συμβούλιου ο πρόεδρος του Γιόζεφ Σούστερ κατήγγειλε την απουσία της αστυνομίας από τη συναγωγή στη Χάλε. Όπως τόνισε σε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF), κανονικά παντού στη Γερμανία οι συναγωγές φυλάσσονται τις ώρες της θείας λειτουργίας από αστυνομικούς. Το πόσο αναγκαίο είναι αυτό το μέτρο έδειξε η χθεσινή επίθεση, η οποία δεν ήταν οπωσδήποτε απροσδόκητη. Η δολοφονία του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λύμπκε πριν τέσσερις μήνες από νεοναζί δείχνει ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός στη Γερμανία έχει αποκτήσει μια νέα ποιότητα.

Σε αυτό συμβάλουν οι «πολιτικές εξελίξεις» στη χώρα, επεσήμανε ο κ. Σούστερ, εννοώντας σαφώς τις διάφορες ξενοφοβικές και εθνικιστικές κινήσεις που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια με αφορμή το προσφυγικό.
Ως συνυπεύθυνο για την χθεσινή επίθεση ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν κατονόμασε το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με τον συντηρητικό πολιτικό, εκπρόσωποι του AfD συμβάλουν στη διάδοση του αντισημιτισμού στη Γερμανία. Το AfD από την πλευρά του απορρίπτει αυτή την κατηγορία και κάνει λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση». Ενώ χαρακτηρίζει την επίθεση «τερατώδη» ο πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ εκφράζει την αλληλεγγύη του AfD στην εβραϊκή κοινότητα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ