Ενός σημαντικού καινοτόμου προγράμματος αναμένεται να ηγηθούν και να θέσουν σε εφαρμογή το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ.) και το ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα ακόμα θετικό πρόσημο το οποίο προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο επιτυχιών του ΚΕΤΕΑΘ και του ΤΕΦΑΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας της 14-8-2012, η πρόταση «Θεραπευτικός Τουρισμός στη Θεσσαλία», που κατατέθηκε από ομάδα συνεργατών των δύο ιδρυμάτων, βρίσκεται ανάμεσα στις 85 που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση, μετά την αξιολόγηση από εξωτερικούς κριτές 580 περίπου προτάσεων από όλη τη χώρα στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Συνεργασία».

Πιο αναλυτικά μιλώντας  ο Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ και Καθηγητής Εργοφυσιολογίας Δρ Γιάννης Κουτεντάκης δήλωσε πως το έργο «Θεραπευτικός Τουρισμός στη Θεσσαλία», θα στηριχθεί σε δύο πυλώνες. Στις φυσικές ομορφιές της Θεσσαλίας που από μόνες τους αποτελούν αξιόλογο τουριστικό προορισμό (παραλίες Μαγνησίας, Λάρισας, λίμνη Πλαστήρα, ορεινές περιοχές, λουτρά Σμοκόβου, Μετέωρα, κλπ), και στο ότι η εξατομικευμένη σωματική δραστηριότητα ατόμων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες (π.χ., καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, νεφροπάθεια) δεν αποτελεί μόνο μέσο βελτίωσης της λειτουργικότητας των εν λόγω ασθενών, αλλά και δραστική θεραπεία.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου Επικ. Καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Δρ Γιάννη Γιάκα, ο Θεραπευτικός Τουρισμός εξελίσσεται ραγδαία σε πολλές χώρες, καθώς απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερο κοινό, κατά την διάρκεια όλου του έτους, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μίας πλατφόρμας για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών στις οποίες, εκτός των άλλων υπηρεσιών, ο ρόλος της εξατομικευμένης σωματικής δραστηριότητας θα είναι πρωταγωνιστικός.

Μέσω του προγράμματος, εξηγεί ο Δρ Γιάκας, ένας – για παράδειγμα – νευροπαθείς θα μπορεί να χρησιμοποιεί μια έξυπνη διαδικτυακή πλατφόρμα για να κάνει προσαρμοσμένες στις ανάγκες του τουριστικές επιλογές στην Θεσσαλία. Ταυτόχρονα θα ενεργοποιείται ένα πρόγραμμα ειδικής σωματικής αξιολόγησης, άσκησης και διατροφής, όπου με την βοήθεια των φοιτητών ΤΕΦΑΑ στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, ο στόχος θα είναι οι υπηρεσίες ποιότητας ώστε ο ασθενής να επιδιώξει να επιστρέψει ξανά στην Θεσσαλία για τις διακοπές του.

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει εξ ολοκλήρου από φορείς της Θεσσαλίας. Οι ερευνητικές ομάδες του ΚΕΤΕΑΘ θα είναι υπεύθυνες για την δημιουργία της πλατφόρμας e-tourism καθώς και για την πιστοποίηση υπηρεσιών από τρίτους (π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξί, κλπ), ενώ στελέχη του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα συμβάλλουν στην μορφοποίηση των προγραμμάτων εξατομικευμένης σωματικής δραστηριότητας. Το τελικό προϊόν θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους φορείς του εξωτερικού.

Για την επιτυχία της πρότασης εργάστηκαν επίσης οι: Μ. Βάβαλης, Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς, Α. Τζιαμούρτας, Δ. Τσαόπουλος, Γ. Τσιότρα, και Α. Φλουρής, επιστήμονες με μεγάλη και πιστοποιημένη διεθνή αναγνωρισημότητα που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλία. Να σημειωθεί, όπως έγινε γνωστό, ότι για κάθε ένα ευρώ που προέρχεται από τον Κρατικό προϋπολογισμό, οι πιο πάνω επιστήμονες δημιουργούν άλλα έξι νέα ευρώ – για νέες συμβάσεις εργασίας, υποτροφίες, συντήρηση εξοπλισμού, κλπ – μέσου ανταγωνιστικών ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του δείκτη αριστείας υψηλών προδιαγραφών. Τέλος, καταλήγει ο κ. Κουτεντάκης, είναι σημαντικό ότι οι φοιτητές των ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Μηχανικών, κλπ, γίνονται οι άμεσοι αποδέκτες καινοτόμων γνώσεων και πρακτικών που σίγουρα θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις τρικυμίες του μέλλοντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ