«Πείραμα Ρεχάγκελ» και στη γειτονική Τουρκία: την… ηλεκτρική καρέκλα του προπονητή στην Εθνική ποδοσφαίρου αναλαμβάνει ο Γερμανός Στέφαν Κουντς.Οι Τούρκοι αναπολούν τις δόξες του παρελθόντος, όταν η Εθνική του Χακάν Σουκούρ είχε κατακτήσει την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 2002, χάνοντας μόνο ένα παιχνίδι στα ημιτελικά απέναντι στην μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία. Φυσικά δεν γίνονται κάθε μέρα θαύματα, μέσα στο παιχνίδι είναι και οι ήττες. Αλλά το ότι σήμερα η Εθνική Τουρκίας πασχίζει να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και μετά από έξι παιχνίδια περιορίζεται στην τρίτη θέση του ομίλου της, δύσκολα το ανέχονται οι απαιτητικοί οπαδοί της. Όσο για την τελευταία ταπεινωτική ήττα με 6-1 απέναντι στην Ολλανδία, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην απομάκρυνση, με συνοπτικές διαδικασίες, του προπονητή Σενιόλ Γκιουνές.

Αλλά ποιος θα ήθελε να καθίσει στην… ηλεκτρική καρέκλα του προπονητή, στην οποία δεν είχαν αντέξει για πολύ ούτε ο Ολλανδός Γκους Χίντινγκ, ούτε ο Ρουμάνος Μιρτσέα Λουτσέσκου; Την απάντηση έδωσε ο μάνατζερ της Εθνικής Τουρκίας Χαμίτ Αλτιντόπ, πρώην άσσος της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπάγερν Μονάχου με άριστες διασυνδέσεις στο γερμανικό ποδόσφαιρο, φέρνοντας στον Βόσπορο τον προπονητή της γερμανικής Εθνικής Ελπίδων Στέφαν Κουντς. Σημειωτέον ότι οι γερμανοί προπονητές έχουν εξαιρετική φήμη στην Τουρκία. Ο ιδιόρρυθμος Κρίστοφ Ντάουμ είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα με δύο διαφορετικές ομάδες, τη Φενερμπαχτσέ και τη Μπεσίκτας, ενώ παλαιότερα ο Γιουπ Ντέρβαλ είχε αναδειχθεί πρωταθλητής με τη Γαλατασαράι.

Προπονητής με περγαμηνές

«Πείραμα Ρεχάγκελ» λοιπόν και στην Τουρκία; Όπως και ο «δικός μας» Ρεχάγκελ, ο Στέφαν Κουντς έχει ήδη επιτυχίες στο ενεργητικό του πριν αναλάβει την Εθνική Τουρκίας. Με την Εθνική Ελπίδων της Γερμανίας ο 58χρονος προπονητής είχε φτάσει τρεις συνεχόμενες φορές στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κατακτώντας δύο τίτλους. Το καλοκαίρι είχε αναλάβει την Ολυμπιακή Ομάδα της Γερμανίας, με την οποία ωστόσο δεν κατάφερε να διακριθεί. Πάντως ο ίδιος ο Κουντς είχε ασκήσει έντονη κριτική σε μεγάλες ομάδες της «Μπούντεσλιγκα», οι οποίες λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων δεν ήθελαν να του παραχωρήσουν τους καλύτερους παίκτες, με αποτέλεσμα να μην συμπληρώσει καν τους 23 ποδοσφαριστές που προβλέπονται στην αποστολή και να μεταβαίνει στο Τόκιο έχοντας στη διάθεσή του μόλις…18 παίκτες!

Σε αντίθεση με τον Ρεχάγκελ ο Κουντς έχει πίσω του μία λαμπρή καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Ξεκίνησε από την ταπεινή Μπόχουμ, κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο με την Καϊζερσλάουτερν, για την οποία λέει ότι εκεί πέρασε «τα καλύτερα χρόνια της ζωής του», αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Γερμανίας το 1996. Στην περίοδο 1985/ 86 έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Μπόχουμ που κατέκτησε τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ της «Μπούντεσλιγκα», μία διάκριση που έμελλε να επαναλάβει πολύ αργότερα ο Φάνης Γκέκας! Προς το τέλος της καριέρας του ο Κουντς φόρεσε και τη φανέλα της τουρκικής Μπεσίκτας, με την οποία μάλιστα κατάφερε να σημειώσει εννέα γκολ σε τριάντα συμμετοχές.

«Μία χώρα χωρίς υπομονή»

«Μετά από τις επιτυχίες του Στέφαν Κουντς με την Εθνική Ελπίδων και με δεδομένη την ιδιαίτερη σχέση του με την Τουρκία, δεν θα σταθούμε εμπόδιο στο επόμενο βήμα της καριέρας του» ανακοίνωσε η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB) και δέχθηκε να τον αποδεσμεύσει, αν και ακόμη δεν είχε λήξει το συμβόλαιό του. Φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη ο ίδιος ο Κουντς υποσχέθηκε να μάθει τουρκικά, λέγοντας μάλιστα ότι «κάτι θυμάται» από τη θητεία του στη Μπεσίκτας, ως ποδοσφαιριστής.

Όμως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για το νέο «αφεντικό» της Εθνικής Τουρκίας. Η εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης προειδοποιεί τον Κουντς ότι έχει πάει σε «μία χώρα που δεν έχει υπομονή» και σημειώνει ότι στην Τουρκία οι «προπονητές της εξέδρας» διερωτώνται ήδη γιατί δεν βρέθηκε ένας Τούρκος για να αντικαταστήσει τον Σενιόλ Γκουνές. Το αποτέλεσμα ήταν να παρέμβει ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νιχάτ Έντζντεμιρ και να ζητήσει από τους φιλάθλους «να αφήσουν ήσυχο τον νέο προπονητή να εργαστεί» και να μην αρχίσουν τις συζητήσεις περί ημεδαπών και αλλοδαπών. Πρώτο «κρας τεστ» για την Τουρκία του Στέφαν Κουντς στις 8 Οκτωβρίου απέναντι στη Νορβηγία και στο νέο αστέρι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Έρλινγκ Χάαλαντ, που έχει δείξει ότι δεν καταλαβαίνει όυτε από άμυνες, ούτε από… καυτές έδρες.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, SID, General-Anzeiger)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ